Neumannová se konečně dočkala olympijských medailí

Česká lyžařka Kateřina Neumannová je konečně držitelkou stříbrné a bronzové medaile z ZOH v Salt Lake City 2002. Cenné kovy v pátek obdržela v pražském Karolinu v rámci oslav stého výročí založení Českého svazu lyžařů, tedy jedenadvacet měsíců po skončení olympiády.

Medaile, které české lyžařce připadly po prokázaném dopingu Rusky Larissy Lazutinové, do Prahy dorazily už 17. září. Na dnešní oslavě bude rovněž oznámen vítěz české ankety Lyžař století.

Oba cenné kovy Neumannové přitom připadly už letos v červnu, kdy MOV anuloval výsledky Lazutinové. Ta se s tím nechce smířit a zvažuje spor u civilního soudu. Neumannová už několikrát opakovala, že byla okradena hlavně o chvíle z doběhu a na stupních. "To mi nikdy nikdo nevrátí. Ale určitě jsem ráda, že medaile budu mít, protože to bude památka na něco, co jsem dokázala a přidám si je do své sbírky," řekla.

Neumannová po Lazutinové získala stříbro z patnáctky, bronz přebírá po třetí z kombinace Kanaďance Scottové, která se posunula výš.

Za nové medaile již dříve Neumannová obdržela od ČOV i patřičnou finanční odměnu. Původní prémie se po diskvalifikaci Rusky zvýšila ze tří na osm set tisíc korun.

(r)

obsah | Česká republika