Neumannová se dočkala medailí

Stříbro a bronz získá lyžařka Kateřina Neumannová dodatečně z olympijských her 2002. Výsledky dopující Rusky Lazutinové se ruší.

Šestnáct měsíců trvalo, než se olympijský případ ze Salt Lake City vyřešil. Kateřina Neumannová mezitím kvůli těhotenství vynechala sezonu a nyní čeká narození potomka. Termín porodu měla už před týdnem, ale ještě včera byla jako host na pražských dostizích.

Na loňské olympiádě skončila třetí v závodě na 15 kilometrů a oplakala čtvrté místo v kombinaci na pět plus pět kilometrů. Od včerejšího rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, který se sešel v Praze, se však třicetiletá lyžařka v obou závodech posouvá o jedno místo vpřed. Důvod? Ruska Larissa Lazutinová byla zpětně diskvalifikována kvůli dopingu. Počínaje prosincem 2001, kdy měla pozitivní test při závodech v Ramsau, se všechny její výsledky škrtají. "Zaplaťpánbůh, že čistota ve sportu ještě funguje," řekla Neumannová, když se zprávu dozvěděla. Kromě medailí dostane i prémii od Českého olympijského výboru. Loni to bylo 300 tisíc korun za bronz, teď přibude půl milionu za stříbro. "Počítali jsme s tím, peníze jsou připravené," řekl Milan Jirásek, šéf ČOV.

Kauza se dlouho vlekla. Ruska Lazutinová při olympiádě neprošla dopingovou kontrolou, v krvi měla zakázaný darbepoetin. Přesto závodila do posledního dne. Zlato ze závěrečného běhu na 30 kilometrů však musela vrátit hned. Mezinárodní lyžařská federace ji následně potrestala dvouletým zákazem činnosti. Jenže pak se věc zadrhla: Lazutinová se začala odvolávat, až se případ dostal k Arbitrážnímu sportovnímu soudu. Jeho výrok zněl: "Vinna!"

Včera to jen v Praze posvětil výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru. "Pozdě, ale přece," komentoval to Jirásek. Kdy se však Neumannová medailí ze Salt Lake City dočká ? Ani Jirásek neví, zda je musí Lazutinová nejdřív vrátit, nebo je česká běžkyně dostane z olympijských rezerv.

Na nové medaile čekají i Kanaďanka Scottová, která získá stříbro z kombinace, a Ruska Čepalovová, nyní bronzová na 15 kilometrů. "Je to studená záležitost, jen zápis do historie. Emoce jsou dávno pryč a medaile teď dostaneme bez nějaké kulisy a odezvy," řekl trenér Stanislav Frühauf pro ČTK. On i lyžařka byli soudními průtahy otráveni.

Olympijská sbírka Neumannové

Nagano 1998

* stříbro: 5 km klasicky
* bronz: 10 km volně

Salt Lake City 2002

* stříbro: 15 km volně
* bronz: 5 km klasicky + 5 km volně

JAN PALIČKA, MARTIN HAŠEK, MF DNES

obsah | Česká republika