Nejvíce českých turistů zemřelo v létě u Jadranu

Čeští turisté v letošním létě nejvíce umírali v Chorvatsku, kde jich také nejvíce havarovalo a bylo ošetřeno. Podle ve čtvrtek zveřejněných údajů ministerstva zahraničí tam o život přišlo 18 Čechů, havarovalo 208 a hospitalizováno bylo 28. V počtu úmrtí českých občanů v zahraničí v daném období je na druhém místě Slovensko se 13 případy a na třetím s devíti Německo.

Ze všech zahraničních turistů, kteří v létě navštívili Chorvatsko, přitom byli nejčastějšími oběťmi tragédií právě Češi.

Cizinci v Chorvatsku nejčastěji umírali při dopravních nehodách, utonuli v moři či skonali při cestách v horách. Jedním z nejtragičtějších byl případ, kdy 16letého Čecha na moři zasáhl blesk. Velkou pozornost na sebe také poutal případ muže, který zahynul na člunu, když ho proud na vzedmutém moři odnesl od břehu. Dalšího muže zabil člun.

Bilance se oproti loňsku zlepšila

Celkem zahynulo v zahraničí během letošní letní sezóny 107 Čechů, což je o sedm méně ve srovnání se stejným obdobím roku 2004.

Poklesl rovněž celkový počet dopravních nehod - letos zaznamenaly české úřady v cizině 272 případů, loni 363. Po Chorvatsku havarovali Češi nejčastěji v Polsku (19krát) a na Slovensku (15krát). V počtu hospitalizací se za Chorvatskem umístilo s 22 českými pacienty Slovensko a Bulharsko, které ohlásilo 13 případů. Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenější destinací pro české turisty. Vloni navštívilo tuto balkánskou zemi na Jadranu kolem 800 tisíc českých občanů.

Nedbalost turistů a jejich neznalost obtížných silničních komunikací kolem Jaderského moře jsou nejčastější příčinou nehod.

Statistiky však nevystihují vždy úplně přesně absolutní počty případů v jednotlivých kategoriích či zemích, protože čeští občané nejsou povinni hlásit každý svůj konzulární problém na velvyslanectví ČR v dané zemi. Upozornili na to zaměstnanci ministerstva zahraničí. Podobně i úřady některých cizích zemí mohou informovat o konzulárních případech českých občanů pouze se souhlasem dotčené osoby.

ČTK

obsah | Česká republika