Nedvěd králem českého fotbalu

Další trofej přibyla do sbírky kapitána české fotbalové reprezentace a opory Juventusu Turín Pavla Nedvěda. Nejlepší cizinec italské Serie ke Zlatému míči pro nejlepšího fotbalistu Evropy, vítězství v hlasování fanoušků o nejlepšího fotbalistu světa a triumfu v českém Sportovci roku přidal i vítězství v anketě o domácího fotbalistu uplynulého roku.

Anketu o nejlepšího domácího fotbalistu už po devětatřicáté vyhlásilo Nakladatelství Olympia, Nedvěd v ní zvítězil podruhé (poprvé v roce 1998). Nejlepšího českého fotbalistu volilo 316 prvoligových hráčů, šestnáct reprezentantů působících v zahraničí a 76 trenérů.

Na hlasovacích lístcích se objevilo 109 jmen českých fotbalistů, cizinci voleni být nemohou. Druhá příčka patří Karlu Pohorskému a třetí Janu Kollerovi. Vítěz posledních dvou ročníků Tomáš Rosický skončil pátý.

Brückner stíhá Uhrina

Trenér úspěšné české reprezentace Karel Brückner byl v roce 1985 vůbec prvním trenérem, který získal tuto poctu.Nyní triumfoval potřetí v řadě. Jen Dušan Uhrin má o jedno prvenství víc.

"Další titul Trenéra roku přišel po šestnácti letech. I když trofeje nesbírám, velmi si tohoto ocenění vážím, ale ber ho jako poctu za práci celého týmu, protože bez jeho kvalit bych ho nedosáhl a já jsem týmový člověk. Minulý rok jsme vybojovali přímý postup na EURO, to je dílčí krok. O skutečném úspěchu budeme moci mluvit podle výsledku na šampionátu," říkal rozvážně kouč.

Talentem roku Laštůvka

Další ankety se vyhlašují od roku 1994. Český fotbal se v posledních letech doslova hemží talenty. Vyhrát tuto anketu tedy znamená být opravdu dobrý a vyrůstat z "domácích bot". Jan Laštůvka je oporou mezi tyčemi Baníku a vynikající výkony podával i v dresu reprezentace do jedenadvaceti let.

"Určitě to je velké ocenění. Vždyť přede mnou ho získali kluci, z nichž tři patří k oporám reprezentace, a to je pro mne i velká motivace," konstatoval Laštůvka. Talent roku volilo 73 trenérů.

Osobností ligy Poborský

Stát se osobností roku, to už musí mít fotbalista v lize něco odkopáno a respektovat jej musejí i soupeři. Karel Poborský už druhou sezónu táhne Spartu. V reprezentaci by mohl ve středu vytvořit nový rekord v počtu startů - 91. Jako pravý krajní záložník už celé desetiletí prakticky nemá v česku konkurenci.

"Veteránem se rozhodně necítím, fotbal mě pořád baví. Ocenění beru jako uznání mé dosavadní fotbalové kariéry. Určitě to potěší, protože konkurence byla veliká," přiznal vítěz.

Přímý přenos z vyhlášení výsledků tradiční ankety zprostředkovala televize Nova. Diváky svým vystoupením pobavily stálice populárně-hudební stáje Novy, mj. Daniel Hůlka, Lucie Bílá, Aleš Brichta, Martin Maxa či skupina Těžkej Pokondr.

Fotbalista roku 2003

1. Nedvěd - Juventus Turín - 5975 bodů
2. Koller - Borussia Dortmund - 3515
3. Poborský - Sparta - 3317
4. Galásek - Ajax Amsterdam - 2429
5. Jankulovski - Udine - 2093
6. Rosický - Borussia Dortmund - 2033
7. Čech - Rennes - 1605
8. Baroš - Liverpool - 1603
9. Ujfaluši - Hamburk - 721
10. Bolf - Ostrava - 601

Trenér roku

1. Brückner - reprezentace ČR - 213
2. Komňacký - Ostrava - 63
3. Petržela - Petrohrad - 31
4. Mareček - Zlín - 28
5. Uličný - Olomouc - 24

Talent roku

1. Laštůvka - Ostrava - 96
2. Svěrkoš - Mönchengladbach - 93
3. Koubský - Zlín - 63
4. Rezek - Teplice - 32
5. Mario Lička - Ostrava - 23

Osobnost ligy

1. Poborský - Sparta - 575
2. Kuka - Slavia - 430
3. Jiří Němec - Sparta - 233
4. Lasota - Zlín - 78
5. Látal - Ostrava - 69

KAREL FELT, PRÁVO, SPORT.CZ

obsah | Česká republika