Medvědi se vrátili do Česka

Medvědí populace se opět natrvalo usadila v Česku. Petr Stýblo ze Svazu ochránců přírody soudí, že v Beskydech nyní přebývá pět medvědů. Přišli k nám ze Slovenska, kde jich žije 700. V Česku i na Slovensku jsou tato zvířata celoročně chráněna.

Podle odborníků je teď důležité, aby medvědi vyvedli v Česku i mladé, což je hlavní předpoklad jejich definitivního zabydlení. Narození medvíďat je totiž podle inspektora zvěře pražské zoo Zbyňka Šíši důkazem, že medvědům jimi vybraná lokalita vyhovuje, protože je lidé při zakládání rodin neruší.

"A pokud to tak bude i v Beskydech, začnou se staří do svých brlohů vracet a vyvádět nové a nové mladé," vysvětluje Šíša. Medvědi do českých hor podle expertů patří a bez potíží se v nich uživí.

"Dovedu si je představit i na Šumavě, ale tam z Beskyd či Jeseníků kvůli husté silniční síti sotva dorazí," míní Stýblo.

Přesídlování tak velkých šelem se podle něj málokdy podaří a není nejšťastnější formou návratu vyhubené zvěře do přírody. Byť se v osmdesátých letech vysazení rysa na Šumavě zdařilo.

Přírodě prospěje návrat medvěda i proto, že v ní chybí vrcholní predátoři jako medvěd, vlk či rys, takže se jiná zvěř přemnožuje, degeneruje a škodí lesům - například srnčí.

"Medvěd má navíc důležitou roli ‚sanitáře', protože se s oblibou živí mršinami," vysvětluje Petr Stýblo ze Svazu ochránců přírody.

Nebojte se medvědů

Zbyněk Šíša z pražské zoo nicméně varuje, že návrat medvědů do českých hor bude od lidí vyžadovat mnoho trpělivosti, citu, ale i obětí.

Medvědi si totiž rádi smlsnou na medu, takže ničí nechráněné úly a za oběť jim někdy padnou i ovce či kozy, jakkoliv se většinou živí jako býložravci.

V roce 2000 napáchali škody za dvě stě tisíc korun. O rok později za 45 tisíc a v roce 2003 za tři tisíce. Ze zákona však lze žádat náhradu za ztráty způsobené chráněnými živočichy.

Zoologové s ochránci tvrdí, že se lidé nemusí medvědů bát, pokud je budou respektovat. Smrtelná napadení jsou velmi vzácná a téměř vždy si za ně může člověk.

Kanaďan Charlie Russell, jenž se medvědům věnuje téměř půl století a žil se sibiřskými grizzly šest let, říká, že i s těmito obry lze ve volné přírodě pokojně žít a rozumět si s nimi. Také Petr Stýblo se na Sibiři setkal s medvědem několikrát.

"Vždy mi šel ale z cesty. Já jen cítil jeho značný zápach a věděl jsem, že mne odněkud pozoruje."

JAN GAZDÍK, MF DNES

obsah | Česká republika