Češi si už v NATO našli roli

Češi si už konečně našli své místo v NATO a začínají se specializovat na oblasti, v nichž vyniknou a nebudou mít v alianci konkurenci.

Tlak Prahy, aby se státy NATO rychle dohodly na úzkém zaměření svých armád a dosáhly tak v mezinárodních operacích mnohem vyšší účinnosti, podpořilo minulý týden na schůzce aliančních ministrů obrany mimo jiné Německo s Norskem. Norové by se například rádi soustředili na jednotky schopné operovat v arktických podmínkách. Češi chtějí naopak vyniknout v chemických kontingentech, polních nemocnicích rychlé reakce a mobilních speciálních útvarech pro odposlech a zaměřování protivníka. "Právě do nich jsme už investovali mnoho peněz," říká náměstek ministra obrany Štefan Füle.

Ambice Prahy zašly natolik daleko, že spojencům nabídla přípravu odborného semináře, na němž by se pár týdnů před pražským summitem NATO jeho experti dohodli, kdo a v čem bude hrát v alianci prim. "Hodláme tam vystoupit se strategickým konceptem specializace, ale i s praktickým důkazem, že to už funguje. Důkazem české specializace je nasazení protichemické jednotky v Kuvajtu (protiteroristická operace Trvalá svoboda) a polní nemocnice v Afghánistánu (mírová mise ISAF)," vysvětluje Füle. Jednat o specializaci aliančních armád až na summitu považuje za plýtvání časem. Summit by měl podle Füleho představ už přijmout konkrétní doporučení, na jaký typ vojenských jednotek se členské země zaměří. To, že Češi budou investovat do chemiků, polních nemocnic a průzkumných jednotek, má dva důvody: ve specializaci vidí experti jedinou cestu jak vyrovnat propastné zaostávání evropských armád NATO za americkou armádou. Specializací zároveň výrazně vzrostou vojenské schopnosti aliance. Samotné zvýšení výdajů na obranu, k němuž přistupují státy NATO po teroristických útocích na USA, nestačí na eliminaci nových bezpečnostních rizik.

Jestliže tedy Brusel iniciativu Prahy uvítal, vymiňuje si roli hlavního koordinátora specializace aliančních armád. Z jediného důvodu: aby totiž znovu nedělali všichni všechno. Šéf vládního týmu pro reformu vojska Jaroslav Škopek k tomu říká lapidárně: "Zní to sice socialisticky, ale jde o jakousi 'dělbu práce'. Nemá smysl, abychom plýtvali penězi na výzkum a vývoj všech armádních jednotek, když se lze dohodnout se spojenci, v čem nahradíme my je, a kde naopak oni nás."

Neznamená to ovšem, že českou armádu budou tvořit jen chemici, lékaři či průzkumníci. Česko si dál ponechá tanky, letouny i výsadkáře, ale vynikat a nabízet Bruselu bude především ty jednotky, v nichž má ambice dosáhnout špičky. "Je zbytečné, aby měl jediný stát úplně všechny věci," potvrzuje americký expert Daniel Schroeder, s nímž Češi reformní kroky konzultují.

JAN GAZDÍK, MF DNES

obsah | Česká republika