Národní strana odhalila pomník v Letech

Národní strana včera předčasně odhalila kámen, který již dříve přivezla na místo Lety u Písku, kde byl internační tábor pro Romy. Balvan se tak proměnil v Památník obětem II. světové války. Původně mělo k odhalení dojít až v sobotu 21. ledna.

Instalace kamene vyvolala odpor romských organizací, politiků a obhájců lidských práv. Národní strana podle nich znevažuje památku Romů, zde zemřeli. Romské organizace oznámily, že očekávají, že vláda a policie nedovolí pomník postavit.

Ministr spravedlnosti Pavel Němec navíc požádá kolegu z vnitra Františka Bublana, aby přezkoumal registraci Národní strany. Němec považuje aktivity této neparlamentní strany za nehumánní a nedemokratické.

"Historie nás poučila, že síla demokracie není v toleranci antidemokratických hnutí, ale ve vůli je zákonným způsobem potírat", řek ústy mluvčího Petra Dimuna. Bublanův úřad může zrušit straně registraci, pokud zjistí, že porušuje některé základní principy zákona - například, že hlásá myšlenky potlačující lidská práva či práva menšin.

V celé kauze už padlo několik trestních oznámení. Policie podle mluvčího policejního prezidia Davida Kubaláka případ sleduje, její prioritou je předejít možným střetům. Nyní je ale spíš na místní samosprávě, aby problém vyřešila, dodal. Případ letského památníku vyšetřuje policie v Písku, zatím podle ní nebyl spáchán trestný čin. Národní strana deklarovala památník jako majetek právnické osoby a pietní místo s atributy, jež k tomu náležejí. Starosta a Policie ČR byli podle strany upozorněni, že zneuctění, poškození ne zcizení památníku by bylo trestným činem. "a to nejen proto, že deklarovaná materiální hodnota Památníku přesáhla částku 5000 Kč," uvedla na svých webových stránkách.

Edelmannová: Němci sem sváželi i tuláky a asociály

Předsedkyně strany Petra Edelmannová v tisku uvedla, že Němci do tábora sváželi také tuláky a "asociály". "Podle nás nemá cenu stavět podobným lidem památníky, my budujeme pomník těm, kteří něco dokázali," řekla Edelmannová. Nevoli vyvolalo také tvrzení strany, že Lety byly pouze pracovní tábor, kde Romové umírali na běžné nemoci. Národní strana také považuje Lety za německé a ne české zařízení.

Proti tomu vystoupily jak romské organizace, tak někteří politici a sdružení hájící zájmy menšin. V Letech stával v roce 1942 sběrný tábor, v němž zahynulo přes 300 Romů. Další byli transportováni do koncentračního tábora v Osvětimi. Na místě tábora nyní stojí velkokapacitní vepřín. Vláda se v červnu zavázala, že vepřín přestěhuje a na jeho místě postaví památník.

LIDOVKY

obsah | Česká republika