Vládní průvan: 20 náměstků si balí

Za první čtyři dny fungování Topolánkova kabinetu už přišlo o práci celkem 20 ministerských náměstků. A další budou následovat v příštích dnech. K vyhazovu lidí, kteří se dostali do funkcí na sklonku Paroubkovy vlády, totiž přímo vyzval sám nový premiér Mirek Topolánek.

"Pokládám za nemravné všechny personální změny učiněné těsně před volbami i v těch měsících po nich," řekl Topolánek.

Jeho apel se nejvíce týká resortu zdravotnictví. O doslova nepřátelských vztazích svědčí fakt, že náměstci dosazení bývalým ministrem Davidem Rathem z ČSSD neberou telefony novému šéfovi resortu Tomáši Julínkovi z ODS. Julínek se podle informací chystá příští týden vyhodit čtyři z pěti náměstků. Přežít má pouze hlavní hygienik Michael Vít.

Právě ve zdravotnictví se během posledního půlroku událo nejvíce personálních změn. Exministr Rath si přivedl své lidi nejen na úřad, ale během deseti měsíců ve funkci stačil vyměnit i dvanáct ředitelů v klíčových institucích spadajících pod jeho resort.

Nejrychleji se ale se svými náměstky vypořádal nový ministr vnitra Ivan Langer. Snížil jejich počet ze sedmi na tři. Dva z nich budou členové ODS.

Řebíček sbírá kukaččí vejce

Základní pravidlo při přebírání moci zní: zbavit se v úřadech co nejrychleji lidí z konkurenčních politických stran. Jako jeden z mála ho nedodržuje ministr dopravy Aleš Řebíček z ODS. Za náměstky si ponechal Vojtěcha Kocourka z ČSSD i Jiřího Kubínka z KDU-ČSL, s nimiž se dokonce utkal ve volbách v Ústeckém kraji. Důvod? S oběma se zná.

"S Kocourkem se znám čtrnáct let z podnikání a vím, že se na něj můžu spolehnout. V jeho případě proto vůbec nehraje roli, že je členem ČSSD," vysvětluje ministr Řebíček.

Vyhazují i ministři nestraníci

Do "čistek" se směle pustili nestraníci v Topolánkově kabinetu. Bezpartijní ministryně školství Miroslava Kopicová se naráz zbavila všech čtyř náměstků. Dva své zástupce ze tří odvolal i nestranický ministr obrany Jiří Šedivý. Jedním z nich je Martin Bělčík, který má blízko k šéfovi sociální demokracie Jiřímu Paroubkovi.

"Pan Bělčík hrubě porušil pravomoci, když zveřejnil informaci z interní zprávy o škrtech v rozpočtu," vysvětlil ministr Šedivý. Bělčík se o svém odvolání dočetl na internetu v Tunisku, kde je právě na dovolené.

Šéfka resortu zemědělství chytila personální změny za opačný konec než ostatní kolegové z vlády. Náměstky zatím nechává v klidu v jejich křeslech, ale zbavila se tří ředitelů odborů. Všichni měli jedno společné: na úřad si je přivedl její předchůdce a kritik Jan Mládek z ČSSD.

Ztratili tedy vyhození lidé definitivně lukrativní místa na ministerstvech? "Pokud se vrátíme do vlády, budeme se snažit tyto věci napravit," hlásí Jiří Paroubek, který je stále přesvědčen o svém návratu do premiérského křesla.

VÁCLAV DOLEJŠÍ, JAN MATES, MF DNES

obsah | Česká republika