Kühnl podepsal největší zakázku v historii ČR

Ministr obrany Karel Kühnl v pátek podepsal i přes nesouhlas ODS smlouvu na transportéry Steyr. Je to největší zakázka v historii ČR. Stát za obrněné vozy zaplatí 24 miliard korun.

Kühnl ve funkci ministra brzy skončí, jeho Unie svobody zcela propadla ve volbách. Kvůli podpisu smlouvy na ministra tlačili vojáci, výrobce a čeští subdodavatelé, kteří by od firmy Steyr měli získat offsetové programy až za deset miliard korun.

Na druhé straně Kühnla od podpisu odrazovali politici ODS. Proti podpisu smlouvy se v úterý nepřímo postavil také prezident Václav Klaus. Stínový ministr financí Vlastimil Tlustý v pondělí uvedl, že jedním z prvních kroků vlády by bylo zrušení tendru na obrněné transportéry pro českou armádu.

Nákup 199 nových transportérů, které mají nahradit zastaralé OT-64, s možností dodání dalších 35, schválila vláda letos v lednu. Pozitivně se ke kontraktu vyjádřila i právní analýza, kterou si armáda nechala vypracovat poradenskou firmou PriceWaterhouseCoopers.

Patria a Iveco-Fiat nesouhlasí

Na postup ministerstva při zadávání výběrového řízení si totiž stěžují firmy, které v tendru neuspěly - finská Patria Vehicles u Úřadu na ochranu hospodářské soutěže a Evropské komise a Iveco-Fiat u pražského městského soudu. Úřad na ochranu hospodářské soutěže ve středu řekl, že se k transportérům už nebude vyjadřovat.

Soud nedávno rozhodl, že armáda vyloučila Iveco-Fiat ze soutěže víceméně neoprávněně. Armáda ale trvá na tom, že Steyr zvítězil oprávněně - jeho vozy prý splňují dané podmínky a zbrojovka nabídla nejnižší cenu a nejvyšší offsety.

Nákup terénních vozů Tatra naopak nechá ministerstvo obrany až pro novou vládu. Kopřivnická firma má v následujících letech vyrobit pro armádu asi tisíc nákladních terénních vozů.

PRÁVO, NOVINKY

obsah | Česká republika