Kvůli mýtu hrozí Česku soud

Boj o to, kdo získá miliardovou státní zakázku a bude zavádět na českých dálnicích mýtné, se přiostřil. Společnost Toll Sat včera naznačila, že hodlá celý kontroverzní tendr řešit soudní cestou.

"Ano, zvažujeme to," potvrdil zástupce sdružení Toll Sat Bruno Corthier. Společnost tvrdí, stejně jako některé další firmy, že tendr jednak nerespektuje požadavky Evropské unie, není průhledný a také že diskriminuje firmy nabízející satelitní systém.

Podobného názoru je i Evropská komise. Generální ředitelství pro energii a dopravu Evropské komise totiž už v srpnu zaslalo na ministerstvo dopravy dopis. V něm Brusel kritizuje, že podmínky tendru mohou opravdu diskriminovat satelitní technologie. Kromě kritiky také komise ve svém dopise požaduje objasnění některých náležitostí soutěže. "Aktivity Evropské komise jsou tak jednoznačné, že povedou ke zrušení celé soutěže na mýtné. Pak by právní kroky nebyly nutné," prohlásil Corthier.

Náměstek ministra dopravy Jiří Kubínek zrušení tendru absolutně vylučuje. "Podmínky jsou přísné, ale ne diskriminující. A rozhodně nejsou v rozporu s žádnou směrnicí Evropské komise," dodal. Dopis EK není podle Kubínka nic mimořádného. "Žádná kritika. Jen nás požádali o doplnění údajů," uvedl.

Brusel ovšem některé podmínky opravdu velmi důrazně kritizuje. Diskriminaci satelitní technologie vidí komise v tom, že firmy nabízející satelitní palubní jednotku (nutnou pro registraci ujetých kilometrů) musí do jednotky instalovat navíc mikrovlnné rozhraní a o tyto náklady zvýšit celkovou cenu. Firmy nabízející mikrovlnné jednotky ovšem tuto povinnost nemají. Celková cena je přitom hlavním kritériem tendru. Navíc instalace satelitních jednotek, které vyžadují podmínky soutěže, je výrazně dražší a trvá déle.

Ministerstvo dopravy už odpověď na námitky Bruselu odeslalo. Jak vyplývá z korespondence, nereagovalo na všechny připomínky. "To je důkazem, že se resort dopravy není schopen s nimi vypořádat," doplnil Corthier.

Stejně jako Toll Sat si už dříve stěžovali i další zájemci o dodání mýta v Česku. Například Siemens nebo Toll Collect kritizovaly, že není schválený zákon, na jehož základě bude možné mýtné vybírat. "Vražedný" je podle firem termín deseti měsíců, kdy musí dodavatel systém mýtného vybudovat a spustit do provozu. "Také rozdělení zpoplatnění do dvou etap nahrává mikrovlnné technologii," zmínil Petr Sedláček z firmy Siemens.

PETRA HORČICOVÁ

obsah | Česká republika