Praha má muzeum komunismu

S pětidenním spožděním vůči původnímu záměru bylo v centru Prahy otevřeno první české Muzeum komunismu. V paláci Savarin v ulici Na Příkopě ho zřídil Američan Glenn Spicker. "Za zpoždění může opožděná dodávka výstavních panelů," objasnila situaci spolumajitelka Jana Kappelerová. Na přípravě expozice, která se snaží navodit atmosféru budování komunismu v Československu od roku 1948 do roku 1989, Glenn Spicker spolupracoval i s řadou politických vězňů.

Vystavené předměty sháněl především po starožitnictvích. "Chceme lidem připomenout, v čem vlastně žili a čemu věřili. Důsledky komunismu jsou patrné dosud a ani vědci stále nemají při hodnocení tohoto období jasno," vysvětlil svůj záměr Glenn Spicker. Podle něho to je také důvod, proč podobné muzeum zatím v Česku nevzniklo. "Je to příliš živá a pro svědomí většiny lidí složitá věc," dodal.

Muzeum je rozděleno do tří částí. První popisuje počátky komunismu z období před první světovou válkou. Ve druhé části nazvané Realita lze shlédnout množství předmětů připomínajících mimo jiné násilnou kolektivizaci zemědělství. Třetí část pak už svým názvem (Noční můra) poukazuje na hrůzy a zločiny, kterých se lidé ve jménu režimu dopouštěli.

Pražské Muzeum komunismu si nečiní nárok přesně zdokumentovat historii. Jako soukromý subjekt se musí snažit vydělat. Tomu přizpůsobil jeho zakladatel i podobu expozice. Ta v úvodu vtáhne návštěvníky do budovatelského úsilí lidu a jeho snů o lepší společnosti. Nechybí dílna připomínající boj úderníků s pětiletkou či lavice ve školní třídě, která poskytuje obraz o podobě ideového zpracovávání národa již od útlých let.

Reálný socialismus dokreslují nainstalované prázdné regály v obchodě nebo věrně zařízená "výslechovna" Státní bezpečnosti. Místnostmi zní nadšené písně pionýrů a svazáků, promítat se budou i filmy z doby komunismu. Proti podobě Muzea komunismu nic nenamítá ani Konfederace politických vězňů (KPV). "Je to udělané poutavě a věcně správně," reagoval František Zahrádka, člen vedení KPV a vedoucí Muzea třetího odboje v Příbrami, které mapuje komunistické perzekuce odpůrců režimu.

MILAN HULÍNSKÝ, MARTIN PÍSECKÝ

obsah | Česká republika