ČR darovala 6000 tun munice Afghánistánu

Nově vznikající afghánská armáda získá darem od české obrany 6000 tun munice. Po několika odkladech se na tom včera shodl kabinet. Právu to sdělila mluvčí Věra Dušková.

"Již to bylo několikrát prodiskutováno, tak to ministři přijali bez výhrad," uvedla. Dar se původně nelíbil části politiků, kteří se obávali, že dodávka munice do nestabilního Afghánistánu by se mohla dostat do rukou banditů či teroristů.

Jak již Právo informovalo, jde o 50 miliónů nábojů do pušek, 15 miliónů nábojů do samopalů, půl miliónu ručních granátů a sto tisíc dělostřeleckých nábojů.

"Afghánská armáda, která má mít ve finále 70 tisíc vojáků, by při plném bojovém nasazení tuto munici spotřebovala za 15 dnů," řekl po zasedání vlády ministr obrany Karel Kühnl, který s návrhem do vlády přišel. Vláda se k tomuto kroku rozhodla na popud koaličních sil. "Dar je pro Českou republiku ekonomicky výhodný, 50 miliónů ročně by totiž stálo materiál skladovat a dalších 350 miliónů korun bychom museli zaplatit za jeho ekologickou likvidaci," dodal Kühnl.

Nepotřebné munice se armáda v současné době ve velkém zbavuje. Likvidaci za 2,3 miliardy korun zajišťují firmy, které mají do poloviny roku 2007 odborně zničit 39 tisíc tun materiálu. Dalších asi 27 tisíc tun je určeno právě k darování či k případnému prodeji.

Dopravu do Afghánistánu podle Kühnla zaplatí USA. Američané by se na dodávce nábojů měli zúčastnit prostřednictvím své firmy General Dynamics.

(dan, tyš), PRÁVO

obsah | Česká republika