Ombudsman potvrdil nezákonné sterilizace žen

Více než padesát žen bylo v minulosti - před i po roce 1990 - sterilizováno v rozporu se zákonem. Ve čtvrtek to uvedl v České televizi ochránce veřejných práv Otakar Motejl, jehož úřad provádí šetření případu ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví.

"Rozhodně musím připustit, že existovaly případy protiprávních sterilizací, a musím dokonce připustit, že jich není málo - zhruba 55 až 58 případů," řekl Motejl ČT. Ve zdravotní dokumentaci žen, které si na sterilizaci stěžovaly, chybí písemná žádost, souhlas se zákrokem či potvrzení toho, že pacientka byla o důsledcích zákroku poučena. Tím byla podle něj porušena směrnice ministerstva zdravotnictví. Prošetřováno bylo 90 případů.

"Ministerstvo zdravotnictví se v současné době ještě nemůže vyjádřit, neboť komise (k prošetření sterilizací) ještě probíhá," řekla ČT ředitelka legislativně právního odboru ministerstva Lenka Arnoštová. Právní stránku věci podle ní může posoudit pouze soud.

Kauza se otevřela loni v září

Zástupci nevládní organizace Liga lidských práv již dříve uvedli, že podle nich byla za komunistického režimu sterilizace Romek programová.

Prvních deset stížností na sterilizace dostal ombudsman od romských žen ze severní Moravy loni v září. O problému se v Česku začalo hovořit loni v září, když Evropské středisko pro práva Romů zveřejnilo podezření na nucené sterilizace Romek. Uvedlo, že v zemi byly případy, kdy ženy nedaly k zákroku souhlas, nebo k němu svolily v mezní situaci či pod pohrůžkou odebrání sociálních dávek.

Helena Ferenčíková se kvůli sterilizaci obrátila a vyhrála, vítkovická nemocnice se jí musí omluvit. Nebylo jí však přiznáno odškodné a tak se odvolala.

NOVINKY

obsah | Česká republika