ZOO po roce zná pohlaví první gorily narozené v ČR

Pražská ZOO se rok poté, co se narodilo gorilí mládě Moja, dozvěděla, jakého je pohlaví. Až testy DNA ukázaly, že Moja (v překladu První) je sameček. Mládě žije v pavilonu se svými rodiči a nebyl důvod jim ho odebrat, pracovníci ZOO proto nemohli pohlaví prozkoumat.

Test DNA byl proveden z odebraného chlupu. Výsledky prvních zkoušek byly hotovy v pátek. O víkendu laboratoř, kterou zajistili pražští kriminalisté, analýzy pro jistotu ještě zopakovala.

ZOO nyní odebere mláděti sliny, které opět projdou testem DNA. "Laborant zatím vždy dělal pouze lidské analýzy, proto říká, že výsledek je jistý na 98 procent," uvedl zaměstnanec ZOO Miroslav Špička.

Dlouho očekávané mládě našli ošetřovatelé 13. prosince loňského roku brzy ráno u jeho matky. Porod zvládla Kijivu žijící celý život v zajetí zcela sama a mládě od začátku chránila.

Moja je nejvzácnějším přírůstkem zoo v posledních letech, lidé ji mají možnost sledovat každý den prostřednictvím kamer v projektu Odhalení Českého rozhlasu a České televize. Výtěžek reality show zoo věnuje na ochranu goril volně žijících v přírodě.

NOVINKY, ČTK

obsah | Česká republika