V Praze zasedá Evropský parlament mládeže

Přes 200 studentů přijelo do Prahy na mezinárodní akci Evropský parlament mládeže. Studenti od 16 do 19 let z více než dvou desítek zemí budou až do soboty pracovat v komisích a diskutovat na dané téma. Jejich úkolem je zpracovat rezoluci, představit ji delegátům na všeobecném zasedání a obhájit.

Studenti pracují v 15 komisích, které se zabývají současnými politickými problémy, například z oblastech zahraniční politiky, školství, zdravotnictví nebo ekonomiky. Každá komise je složena ze zástupců různých zemí, jednacím jazykem je angličtina nebo francouzština.

Jednotlivé národní delegace mají šest členů, Českou republiku reprezentuje gymnázium z Tábora. Tato škola byla vybrána na národní konferenci v Písku, podotkla Vitásková.

Cílem mezinárodních zasedání Evropského parlamentu mládeže je umožnit mladým lidem setkat se se svými vrstevníky z celé Evropy. "Je to vlastně příprava studentů na život v Evropě," uvedla předsedkyně Evropského parlamentu mládeže v České republice Jiřina Vitásková.

Delegáti mezinárodního zasedání se sešli už minulý pátek. Víkend strávili v rekreačním středisku u Mnichova Hradiště, kde pro ně byly připraveny různé hry. Jednat budou až do soboty. Součástí programu je i několik doprovodných akcí.

Evropský parlament mládeže vznikl v roce 1987 ve francouzském městě Fontainebleau. Od roku 1993 se jeho zasedání účastní i Česká republika. Český Evropský parlament mládeže vznikl v roce 1998. Jeho hlavní činností je výběr delegací středních škol na národních konferencích pro mezinárodní zasedání.

(mp)

obsah | Česká republika