Česká družice Mimosa má problémy

Na české družici Mimosa je zřejmě porucha na jednom přístroji. Družice byla vypuštěna 30. června z ruské vojenské základny Pleseck a je zatím ve zkušebním provozu. Má zkoumat, co ovlivňuje dráhu družic na hranici řídké atmosféry a volného vesmíru. K tomu má na palubě unikátní přístroj měřící zrychlení, v němž je problém. Uvedla to v neděli Česká televize.

Aleš Bezděk z Astronomického ústavu Akademie věd ČR potvrdil, že s přístrojem není vše v pořádku. Zřejmě se zablokoval. Vědci se snaží přístroj na dálku opravit, možnosti jsou ale omezené.

Družici řídí pracoviště v Panské Vsi na Českolipsku. Na předání dat a povelů mají tamní experti velmi krátkou dobu, od deseti do 15 minut. Družice už Zemi obletěla 508 krát, naposledy se s družicí spojili dnes v 17:30, uvedla ČT.

Podle plánu testování skončí v září. Pak se má pokračovat naostro, uvedla ČT s tím, že družici budou vědci v Panské Vsi sledovat každý den po dobu téměř dvou let.

Rusko splácí dluh

Financování projektu Mimosa je součástí splátek ruského dluhu vůči České republice. Jde o jeden z nejvýznamnějších společných vědeckovýzkumných projektů mezi českou a ruskou akademií věd od počátku 90. let. Spolu s Mimosou vynesla raketa Rokot devět družic, včetně jedné ruské. Jako první se oddělil český aparát a po něm kanadský kosmický teleskop Most. Postupně se pak na své oběžné dráhy dostalo šest dalších minidružic, které vyslaly USA, Dánsko, Kanada a Japonsko.

Název Mimosa je zkratkou anglických slov Microaccelerometric Measurements of Satelite Accelerations (mikroakcelerometrická měření zrychlení satelitu). Vědeckou družici pro Astronomický ústav vyrobila česká firma Space Devices.

NOVINKY

obsah | Česká republika