Nová německá vláda nepodpoří majetkové nároky odsunutých

Nová německá koaliční vláda kancléřky Angely Merkelové nepodpoří majetkové nároky odsunutých Němců. Merkelová to v úterý potvrdila po setkání s premiérem Jiřím Paroubkem v Berlíně.

Na společné tiskové konferenci zdůraznila, že existuje stará tradice německých vlád, ať už to byly kabinety Helmuta Kohla či Gerharda Schrödera, že žádná vláda nepodporovala soukromé nároky vyhnanců. "I nová spolková vláda bude v této tradici pokračovat," zdůraznila Merkelová.

Na otázku, zda za její vlády bude v Německu vybudováno kontroverzní Centrum proti vyháněním plánované Svazem vyhnanců (BdV), kancléřka řekla, že se koalice dohodla, že je nutné dát "viditelné znamení" pokud jde o jistý úsek německých dějin.

Bylo vyhnáno a integrováno dvanáct miliónů lidí, konstatovala Merkelová. "Chci ale jasně říci, že to v žádném případě neznamená relativizaci našich dějin. Známe naši odpovědnost a chceme to zahrnout do evropského kontextu," dodala.

Merkelová přijede na jaře?

Oba politici pak označili českoněmecké vztahy za vynikající, přičemž jak Paroubek, tak Merkelová vidí prostor pro jejich další rozvíjení. Český premiér pozval Merkelovou k oficiální návštěvě Prahy a kancléřka pozvání přijala s tím, že návštěvu uskuteční zřejmě na jaře příštího roku. "Budu ráda, když opět uvidím Prahu," řekla šéfka německé vlády.

Premiéři dále ocenili, že Británie předložila svůj návrh finanční perspektivy Unie na léta 2007-2013. "Osobně si myslím, že o britském návrhu je možné jednat," řekl Paroubek. Merkelová vyjádřila pochopení pro výhrady nových členských zemí unie. "Návrh není dokonalý, má svá problémová místa," doplnila ho kancléřka s tím, že o předloze bude nutné dále jednat. Věří, že se na nadcházejícím summitu EU podaří ohledně evropského rozpočtu nalézt shodu. Paroubek se týž den v Berlíně setkal se sociálnědemokratickým ministrem zahraničí SRN Frankem-Walterem Steinmeierem.

JAROSLAV ZBOŽÍNEK

obsah | Česká republika