Český M.A.S.H. vyrazil do války

Česká 6. polní nemocnice se v rámci mezinárodní mise ISAF začala přesouvat do Afghánistánu. Třicetičlenná podpůrná skupina vojáků (Czech Advance Party), která má zajišťovat ochranu zdravotnického personálu, v těchto hodinách odlétá jako předvoj do Kábulu.

Letecký přesun hlavních sil kontingentu obřími letouny AN -- 124 Ruslan se předpokládá od 3. do 14. května 2002. Stále se ale neví, jak bude financován.

"Nejedu na takovou akci poprvé, byl jsem v misích na území bývalé Jugoslávie. A zda mám strach? Jsme nemocnice a ne bojová jednotka, i když samozřejmě jdeme do neznáma. V Albánii mi na stanovišti zabili kolegu a dalšího vážně zranili. Je to ale příležitost jak něco poznat, vidět a také, upřímně řečeno, jak si vydělat peníze," řekl Právu před odletem podpraporčík Petr Smola (33), který je autoelektromechanik. Minimální výdělek se podle něho pohybuje kolem dvou tisíc USD měsíčně.

Na letiště přijel i prezident Havel

Připouští, že práce v polní nemocnici může připomínat seriál M.A.S.H. "Tady ale nejde o žádný humor," zdůrazňuje Smola, který má doma manželkou a dva syny (11 a 3 roky). Polovinu rizika vidí ve válce samotné a polovinu v nástrahách afghánské přírody. "Každý ale toho do sebe dostal dost," komentuje očkování. I když není jasné, jak se bude mise financovat, věří, že potrvá alespoň půl roku. "Nevím co mne čeká, jedu poprvé. Přítel chce jít také do armády a rád by letěl se mnou," svěřuje se zdravotní sestra Jana Peterová (22), drobná, na krátko ostříhaná tmavovláska. Rotmistr Jan Dostál, řidič kontejnerového nakladače, tvrdí, že "se strachem to nemá nic společného." I když už jde do války potřetí, v zápětí přiznává, že také neví, "do čeho jdeme." Doma na něho čeká manželka a dítě.

Je 17:30, před nastoupenou jednotku na ploše starého ruzyňského letiště přichází prezident Václav Havel. V tento slavnostní okamžik tu měl být i ministr obrany Jaroslav Tvrdík, ale ten zrovna v Parlamentu vede válku o gripeny. "Budete pomáhat trpícím lidem, vojákům a civilnímu obyvatelstvu. Budete významně prohlubovat důvěryhodnost ČR ve světě," prohlašuje v krátkém projevu Havel. Velitel kontingentu Jindřich Sitta (46) zavelel pozor, pohov a "rozchod na raut!" v odbavovací hale.

Otrávený Tvrdík

Na otázky novinářů, jaké má pocity, když se stále neví, jak to bude s hrazením mise, Sitta lakonicky odpovídá: "Dostal jsme rozkaz k přesunu. Tedy přesouváme se. Moje role není rozhodovat o penězích. Až dostanu rozkaz k návratu, vrátíme se." Dodává, že technické vybavení jednotky se výrazně zlepšilo a její "jádro tvoří staří kozáci z Albánie a Turecka." Rotmistr Roman patří mezi ty, kteří zatím neletěli: "Čeká se prý na peníze, tak uvidíme. Když nebudou tak asi nikam nepojedeme."

Jsme v hale, vojáci postávají u stolů s jídlem, ke vchodu nečekaně zaplula stříbrná Audi. "Vojáci vztyk!," zavelí Sitta. Přichází zjevně otrávený Tvrdík a v několika větách přeje vojákům šťastný návrat, naznačuje, že budou Česko lépe reprezentovat než někteří naši politici. Jinak komunikativní ministr překvapivě odmítá mluvit s novináři. "Nezlobte se, každý má svůj den," kroutí hlavou.

JINDŘICH GINTER, FLASHNEWS

obsah | Česká republika