Česko je v EU na špici v kouření marihuany

Nejužívanější drogou v celé Evropě je marihuana a Česko drží v její konzumaci smutný primát. "Nejvyšší odhady byly zaznamenány v ČR, Španělsku, Francii, Irsku a Spojeném království," uvádí výroční zpráva o stavu drogové problematiky v EU a Norsku za rok 2004. Zprávu včera zveřejnilo Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA).

Ačkoli si konopí drží prvenství, na paty mu šlape požívání extáze, také v její spotřebě přitom stojí Česko na špici. Patříme rovněž k těm zemím, kde si narkomani drogu aplikují nejčastěji injekčně.

Také kolem experimentování mladistvých s marihuanou hlásí nejznepokojivější čísla Česko. Marihuanu si tu vyzkoušela třetina patnácti či šestnáctiletých studentů. Teenagery vede ke konopí především zvědavost a touha vyrovnat se kamarádům. Podle expertů má však značný vliv i stále větší příklon evropské společnosti k individualismu, což s sebou nese tlak na jedince být za každou cenu nejlepší. A právě v přetlaku se pak lidé uchylují k drogám.

''Trávu'' kouří spíše muži

Užívání marihuany je obvyklejší ve městech nebo v oblastech s vyšší hustotou obyvatelstva. V posledních letech představuje hlavní zdroj konopí Maroko, následované Afghánistánem a Pákistánem.

Mezi mladými lidmi do 30 let se marihuana stala v Evropě vůbec nejrozšířenější drogou, přičemž větší sklon k jejímu užívání mají muži než ženy. V Británii marihuanu užívá přes 42 procent patnáctiletých chlapců, v celé EU ji alespoň jednou za měsíc kouří desetina lidí mezi 15 a 34 lety a až sedm procent všech dospělých do 64 let. Každodenních uživatelů tak jsou v EU asi tři milióny

Přinejmenším jednou za život vyzkoušel "trávu" každý pátý Evropan. Jednou z mála dobrých zpráv analýzy je zjištění, že v Evropě klesá počet úmrtí v důsledku užívání drog, stejně tak se snižuje počet osob závislých na heroinu.

"Máme pozitivní známky toho, že bylo dosaženo pokroku ve snižování některých nejhorších důsledků užívání drog," řekl ve čtvrtek ředitel EMCDDA Georges Estievenart s tím, že se zpomaluje i epidemie HIV mezi injekčními uživateli drog v některých členských státech. Vysoké číslo HIV pozitivních však přiznaly především pobaltské státy. ČR patří společně se Slovenskem a Slovinskem k unijním nováčkům, kde je četnost výskytu HIV mezi injekčními uživateli drog nižší než jedno procento.

Extáze je druhá

O druhé místo mezi drogami soupeří nyní v Unii extáze s amfetaminy. V Česku, Německu, Irsku, Nizozemsku, Portugalsku a Británii ale extáze vítězí, a stává se tak evropskou drogou číslo dvě. Především pak v České republice vzrůstá počet jejích uživatelů ve věku 15 až 24 let. Mládež se s ní setkává hlavně v nočních klubech a barech. Úmrtí spojená s užíváním této drogy jsou nicméně ve většině států EU vzácná.

Užívání kokainu v EU hlásí v poslední době méně než jedno procento všech dospělých osob ve věku 15 až 64 let. EMCDDA představila zprávu Evropskému parlamentu a Evropské komisi. Její závěry by měla zohlednit i protidrogová strategie, kterou evropští lídři přijmou na prosincovém summitu EU. V oblasti drog ale chybí jednotná politika EU, národní vlády si tuto problematiku nechávají ve svých kompetencích. Společný postup Unie chystá jen na poli nelegálního obchodu s drogami, ne v oblasti užívání drog.

IVETA KRAMEŠOVÁ

obsah | Česká republika