Mareš: žádný Slovák v ČR azyl nedostane

Rozměry migrace slovenských Romů do České republiky nejsou zatím podle českého vicepremiéra Petra Mareše kritické. "Musíme se však preventivně připravit i na případný větší pohyb," uvedl Mareš po pondělním jednání se slovenským vicepremiérem Pálem Csákym v Bratislavě.

Mareš zdůraznil, že žádný občan Slovenska v ČR nedostane politický azyl a označil Slovensko za bezpečnou zemi, ze které nemá nikdo důvody odcházet.

Pomoc ze zdrojů EU

"Letos za jedenáct měsíců požádalo o azyl 1046 občanů Slovenska, ale žádný z nich azyl nedostane. Azylový proces jsme zkrátili na 10 až 14 dní," konstatoval.

Český vicepremiér vysoce ocenil, že komunikace se slovenskou stranou v této otázce probíhá velmi otevřeně a efektivně. "Shodli jsme se, že není vhodné tuto problematiku proexponovat," dodal Csáky.

Vytvoření společné česko - slovenské komise pro otázky migrace označili oba vicepremiéři za krok kupředu. "Slovenská strana nás ujistila, že se bude prioritně zabývat těmi problémy, které způsobují jistý potenciál hrozby zvýšení migrace. My jsme v této oblasti slíbili pomoc na expertní úrovni i ve společném úsilí o získání prostředků ze zdrojů Evropské unie," dodal Mareš.

Konec sociální turistiky?

Místopředseda české vlády zdůraznil, že v ČR není možná tzv. sociální turistika, protože české právo už plně převzalo evropská pravidla o volném pohybu osob.

"Žádný občan cizí země, který legálně nepracuje na území České republiky, nemá nárok na státní sociální dávky," zdůraznil. Mareš také připomněl, že česká vláda velmi přitvrdila svůj postoj proti černé práci.

"Romové ze Slovenska přicházejí především do těch oblastí, kde máme největší problémy s nezaměstnaností. Je krajně nepravděpodobně, že by tito lidé mohli legálním způsobem získat práci," upozornil.

Rómský problém do Evropy

ČR a Slovensko zavede systém včasného varování, který obsahuje monitorování oblastí, kde je větší koncentrace Romů a odkud by mohli potencionální migranti přicházet.

"Preventivní kroky jsou pro nás tréninkem pro to, co nás pravděpodobně čeká v následujících letech. Romský problém se totiž jednoznačně stává problémem evropským," uvedl Mareš.

Vicepremiér Csáky také informoval českou stranu o aktivitách slovenské vlády na zlepšení situace Romů.

IVAN VILČEK, PRÁVO

obsah | Česká republika