Makro vezme kartu všem, kteří málo utrácejí

Rodinné nákupy za výhodné ceny v Makru končí. Řetězec se rozhodl, že se svátečních zákazníků zbaví a od července mění obchodní podmínku. O kartu přijdou všichni, kteří za půl roku utratí méně než 2000 korun bez DPH. Opatření začal řetězec testovat už v únoru - v hypermarketu v Ústí nad Labem. Zákazník si uhájil kartičku, pokud utratil za čtvrt roku alespoň tisícovku.

Od července začne opatření platit i v dalších obchodech. Generální ředitel společnosti Makro Cash&Carry Martin Dlouhý ujistil, že zákazníky, kteří dvoutisícový limit během prvních tří měsíců sledovaného půlročního období nesplní, Makro na hrozící zrušení registrace nejprve upozorní. Pokud ani během následujícího čtvrt roku nevyhoví podmínce minimálního obratu, přijdou o registraci.

"Náš odhad je, že bychom měli (kvůli zavedení minimálního obratu) snížit naši databázi zákazníků asi o deset procent," uvedl Dlouhý.

Naopak pro klíčové zákazníky zejména z oblasti gastronomie a nezávislého maloobchodu Makro sjednotilo hranici pro získání zlaté karty Makro, která bude vyjádřena měsíčními tržbami přes 40 tisíc korun (bez DPH). Stříbrná bude za 20 až 40 tisíc.

Majitelé těchto karet mohou čerpat různé bonusy či výhody, jako jsou například vyhrazené nákupní hodiny či poradenský servis.

Společnost Makro změnu obchodních podmínek zdůvodnilo průzkumem, podle kterého si její klíčoví zákazníci přejí komfortní nakupování, odlišení od ostatních zákazníků, profesionální poradenství a individuální přístup ze strany velkoobchodního řetězce.

Nové obchodní podmínky Makro od února testovalo v prodejnách v Ústí nad Labem a slovenské Nitře. "Výsledky pilotního projektu nás příjemně překvapily. Naprostá většina zákazníků změnu uvítala, i když ze začátku někteří byli skeptičtí," uvedl ředitel ústecké prodejny Makro Tomáš Matějka, podle kterého si zákazníci pochvalovali hlavně rozšíření vyhrazené otevírací doby pro klíčové klienty.

Společnosti Makro Cash&Carry ČR, která v České republice provozuje 12 velkoobchodních center a z pohledu tržeb je dlouhodobě největším obchodním řetězcem v zemi, loni klesly tržby z 38,2 miliardy korun v roce 2004 na 37 miliard korun. Společnost Makro patří do nadnárodní skupiny Metro Cash&Carry, pod kterou spadá více než 540 velkoobchodních center ve 28 zemích.

ČTK

obsah | Česká republika