Praha podepsala, magistrát se sestěhuje v září

Pražský magistrát se bude poprvé v historii stěhovat. V úterý o tom s konečnou platností rozhodla městská rada. První stěhovací auta začnou do nově upravených prostor Škodova paláce v Jungmannově ulici navážet nábytek a počítače 10. srpna.

Za čtyřicet dní by podle plánů mělo být pod jednu střechu sestěhováno 1050 úředníků magistrátu i s jejich agendou. Ti byli doposud rozptýleni v šestatřiceti budovách nejen v centru Prahy, ale také na Praze 2, 4, 9 a 10. "Rada schválila návrh dodatku smlouvy mezi hlavním městem a společností Copa Retail, pronajímatelem budovy. Dodatek upevňuje právní pozici Prahy," ubezpečuje ředitel magistrátu Martin Trnka. Praha navíc bude platit na nájemném o něco menší částku.

Radní: Dodatek špatnou smlouvu vylepšil

Před časem to vypadalo, že z velkého stěhování nakonec sejde. Vyšlo totiž najevo, že město podepsalo smlouvu na dvacetiletý pronájem Škodova paláce, aniž by vědělo, že je budova zastavena za úvěr do výše tří miliard korun. "Budova je v zástavě, je to nevratná věc. V dodatku si ale město vydobylo takové podmínky, aby nebyl jakkoli ohrožen chod magistrátu," upřesnil Trnka.

Podle něj si v dodatku, který v úterý rada schválila, město vymínilo přesnou specifikaci předkupního práva, zamezení převedení domu na třetí osobu, zákaz dalšího finančního zatěžování budovy, ale také například konkrétní stavebně-technické parametry budovy.

"Navíc si společnost Copa Retail nebude připočítávat k nájemnému i daň z přidané hodnoty. Město tak bude platit ročně za nájem 172 milionů a za služby 34,5 milionů korun," uvedl ředitel magistrátu Trnka. Původně mělo město platit 239 milionů.

Škodův palác protne pasáž se světelným hadem

Teď se v budově pracuje na plné obrátky. Pokud totiž Copa Retail nestihne předat úředníkům budovu do 20. září, hrozí jí sankce jednoho milionu korun za každý den prodlení.

Historická budova, kterou navrhl architekt Pavel Janák, byla postavena na přelomu dvacátých a třicátých let minulého století pro generální ředitelství Škodových závodů v Plzni.

Teď se na 2500 metrech čtverečních v přízemí upravují prostory pro veřejnost. "Škodův palác bude propojen pasáží z Jungmannovy ulice do Charvátovy. Částí pasáže povede z osvětlení vyrobený had, který navede zákazníka, jak postupovat dále," prozradil Martin Trnka.

Podle něj si budou žadatelé maximum věcí vyřizovat právě v přízemí, kde budou soustředěny přepážky všech odborů. Stěhování, které nemělo doposud ve městě obdoby, vyjde magistrát na patnáct až pětadvacet milionů. U uvolněných objektů se zastupitelé rozhodnou, ve kterém případě bude výhodnější prodej a kde pronájem. Například prodejem učiliště na Jarově by radnice mohla získat až 290 milionů korun, prodejem objektů v Emauzích až 176 milionů.

JANA SYSLOVÁ, MF DNES

obsah | Česká republika