Lvíčata prohrála postup na ME

Česká fotbalová jednadvacítka se na mistrovství Evropy nepodívá a titul evropských šampiónů z loňského roku příští rok neobhájí. Mladíci na ostravských Bazalech proti deseti Švýcarům ztratili vedení 1:0 a soupeř jim oplatili domácí prohru 1:2. V penaltovém rozstřelu měli více štěstí hosté. Klíčový pokus neproměnil v páté sérii Martin Kolář.

Češi a ukázalo se, že i dnešní odvetu utkání v Basileji ovlivnilo více, než se mohlo zdát. Švýcaři sice poslali hodně ofenzivní sestavu, ale ta se do akce mnohokrát během prvního poločasu nedostala. Češi, kteří udělali změny na obou krajích zálohy, se nenechávali přečíslit a obezřetní byli především při všech nakopávaných míčích, které hledaly vysokého Strellera.

A tak se většina zajímavých akcí odehrávala především před hostující brankou, což slušně zaplněné Bazaly kvitovaly s povděkem. Střelecké pokusy odstartoval už v druhé minutě Plašil, v tomto ohledu nejviditelnější postava českého celku. Několikrát se pokusila bez výraznějšího úspěchu přečíslit švýcarskou obranu útočná dvojice Svěrkoš - Lička, na kterou se ostravští fandové těšili nejvíce.

Spílání rozhodčím Švýcarům šlo

O co méně Švýcaři předváděli s míčem, o to aktivnější byli při faulech a neustálém spílání trojici rozhodčích. Vzorem jim v tom zřejmě byl vznětlivý trenér Bernard Challandes, který takřka každé rozhodnutí rozhodčích doprovodil výběhem k postranní čáře a divokými gestikulacemi.

Češi se soustředili pouze na fotbal, a i proto měli k brance blíže. Zvláště pak při všech standardních situacích, kdy se při hlavičkových pokusech vystřídali Plašil, Koubský a Hübschman, ovšem buď byl na svém místě gólman Wölfli, nebo pokusy mířily mimo. Na Bazalech se ve 27. minutě dokonce fanoušci už radovali po Plašilově hlavičce, jenže Wölfli ji dokázal na brankové čáře ještě zastavit.

Hosté se předvedli po přestávce

Hosté se výrazněji předvedli až po přestávce, kdy se poprvé hlavičkou zastřeloval Streller, jenže mířil vedle. V 58. minutě Musil poslal další přesný roh a Koubského hlavička neomylně nasměrovala míč do sítě. Na Bazalech tím odstartoval atmosféru, známou z ligových zápasů. Fanoušci rozjeli 'mexické vlny' a spustili hymnu Baníku.

Zato Švýcaři ztratili glanc. V přerušené hře napadl Streller v 63. minutě Hübschmana, což neušlo pozornosti rozhodčího a švýcarský kanonýr uviděl červenou kartu. A ostravský kotel zareagoval sportovně: vytvořil ve své části hlediště s pomocí barevných papírů státní vlajku.

Hosté pak už vsadili všechno na jednu kartu. Zklidnili se a po nenápadném trestném kopu z třiceti metrů vyskočil nejvýše jejich kapitán Eggimann, jehož přesná hlavička přes Laštůvku otevřela týmu cestu za postupem.

Challandes byl za nemístné protesty vykázán na tribunu

Švýcaři po ní šli sveřepě a za pět minut se jim podařilo vstřelit druhý gól, který přinesl už nečekané prodloužení. Střelcem branky byl znovu Koubský, tentokrát však nešťastně namířil do vlastní branky, přitom před Laštůvkou nebyl kromě něj nikdo.

Začaly tím hektické okamžiky, které definitivně neunesl trenér Challandes a za nemístné protesty byl ještě v normální hrací době vykázán na tribunu.

Český tým byl hodně zaskočen a i prodloužení, které se hrálo podle pravidla stříbrného gólu, začal v útlumu. Už v 92. minutě totiž jen Laštůvkův akrobatický zákrok po Barnettově ráně z hranice šestnáctky uchránil domácí od další pohromy. Ličkovi svěřenci najednou kazili i jednoduché přihrávky. První se probudil znovu Plašil, jehož dělovka ze 105. minuty mířila těsně nad.

Další obrovskou šanci měl 113. minutě Slepička, ale jeho dorážku z osmi metrů švýcarští stopeři zblokovali. Více ze hry měli Češi i ve zbytku utkání, jenže hosté dovedli zápas do penaltového rozstřelu. Tam sice na úvod hosté svůj první pokus neproměnili, ale totéž předvedl domácí Svěrkoš a nevydařený zápas korunoval Kolář, který v páté sérii přestřelil branku a utopil Bazaly v slzách. Čeští mladíci tak přišli nejen o šanci obhájit evropské zlato, ale i startovat na olympiádě v Aténách.

(mp)

obsah | Česká republika