V ČR se odehrála loupež století

Celkem čtyři auta, zatím neznámý počet spolupracovníků a velmi dobré informace. To všechno potřebovali lupiči, kteří v pondělí ukradli rekordních 150 milionů korun.

Praha - Za necelé dva dny od největší ozbrojené loupeže v historii České republiky policie podrobně zrekonstruovala její průběh. Krátce po deváté hodině ráno zastavilo na Evropské třídě nedaleko centrály Citibank bílé auto Škoda Felicia označené nápisem Policie. Z něj vystoupili dva muži oblečení do policejních kombinéz. Na sobě měli ještě takzvané taktické vesty - používají je speciální policejní jednotky pro upínání zbraní a nábojnic - a na hlavách barety s odznaky. Oba měli rukavice. Nikomu v tu chvíli nebyli nápadní.

Když jeden z nich, nijak nemaskovaný, začal před půl desátou zastavovat obrněný vůz agentury Group 4 Securitas, na místě už stálo další osobní auto. S přibližně sedm let starou červenou Hondou Civic přijel třetí pachatel. Posádka bankovního vozu muže pokládala za policisty. Proto zastavila. Jenže dva z pachatelů už v tu chvíli měli masku. Jeden z uniformovaných lupičů si na obličej natáhl gumovou karnevalovou masku. Další, oblečený do zelené bundy, měl na hlavě pruhovanou pletenou kuklu.

Proč pracovníci bezpečnostní agentury ve chvíli, kdy viděli masky, nešlápli na plyn a neujeli, není jasné. Policie jen včera zopakovala, že jim pachatelé hrozili střelnými zbraněmi a výbušninami. Posádka vozu však byla podle generálního ředitele agentury Group 4 Securitas Michala Fábery cvičena na nejrůznější situace. "Zvládají i nejrůznější způsob jízdy. Jsou cvičeni k tomu, aby dokázali ujet," vysvětloval už v pondělí odpoledne Fábera novinářům. Že jde o loupež, zřejmě strážci poznali až ve chvíli, kdy byl vůz otevřený a lupiči na ně namířili zbraně. V tu chvíli už nebyli chráněni neprůstřelnými skly a nemohli ujet. Policie se zatím nevyjadřuje k možnosti, že mohli být strážci s pachateli domluveni. Bezpečnostní agentura takovou možnost odmítá. "Že se ti strážci nijak nebránili? To bych za divné ani tolik nepokládal. Prostě situaci vyhodnotili tak, že se nemohou ubránit, a podle toho se zachovali," říká k případu pražský policista, který se bankovními loupežemi zabývá. "V takových případech musí i nejlépe ozbrojený člověk vycházet z toho, že důležitější je záchrana lidského života než třeba pěti miliard," doplňuje ho pracovník agentury Group 4 Securitas, který si přál zůstat anonymní.

Tomu, že je důležitější záchrana života než převážených peněz, odpovídají i pravidla, kterými se posádky pancéřovaných vozů běžně řídí. Případná loupež je totiž vždy kryta pojištěním. Policie už nyní připouští, že pachatelů, kteří vůz na Evropské třídě přepadli, bylo více než tři. Napovídá tomu i skutečnost, že použili čtyři vozidla. Kromě bílé škodovky označené policejním nápisem, červené hondy a už v pondělí policií nalezeného golfa (pachatelé s ním odvezli peníze a auto pak u Nenačovic nedaleko Berouna zapálili) totiž lupiči použili ještě stříbrnou dodávku neznámé značky. Dodávkou odvezli peníze od hořícího osobního auta. Zmíněná auta nyní policie hledá, stejně tak jako muže odpovídající popisu. Policie však přesněji zná pouze popis muže, který v uniformě bankovní auto zastavil. Jako jediný totiž neměl masku a strážci mu viděli do obličeje. Na pravém spánku měl výraznou jizvu a mluvil špatně česky.

"Tým specialistů nyní analyzuje všechny zjištěné informace, podle kterých vytyčí vyšetřovací verze," informovala stručně o dalším postupu vyšetřování policejní mluvčí Eva Brožová.

Popis pachatelů:

Pancéřovaný vůz, který z banky odvážel 150 milionů korun, zastavili tři muži. První měl vysokou robustní postavu, hladce oholenou tvář a velmi krátce zastřižené světlé vlasy. Na pravém spánku měl jizvu a mluvil špatně česky. Oblečený byl do černé kombinézy avesty s nápisem POLICIE. Na hlavě měl baret s odznakem.

Druhý muž měl na sobě černou kombinézu s nápisem POLICIE a rovněž baret s odznakem. Tvář měl skrytou pod maskou - gumovým obličejem.

Třetí muž měl na sobě zelenou bundu a přes hlavu přetaženou různobarevnou pruhovanou kuklu. U místa přepadení měli lupiči tři automobily: bílou Škodu Felicii s nápisem POLICIE, červenou Hondu Civic zřejmě z roku 1995 a tmavý Volkswagen Golf.

HANUŠ HANSLÍK

obsah | Česká republika