Konečný verdikt nad logem ČR vynese Paroubek

Několik ministrů nesouhlasí s podobou loga, které má Českou republiku reprezentovat v zahraničí. Ministr Sobotka tedy rozhodl, že konečné slovo nechají premiérovi. V tajné soutěži na ministerstvu zahraničí zvítězilo logo v podobě mluvících bublin.

Vláda nové logo projednávala v době, kdy na zasedání chyběl premiér Jiří Paroubek. Informovaný zdroj řekl ČTK, že ministr Sobotka rozhodl, že věc je nutné ještě probrat s premiérem a "určit další postup".

Podle dalšího nejmenovaného zdroje někteří členové vlády požadovali úpravu symbolu, jiným se líbil. Ministerstvo zahraničí, které soutěž vyhlásilo, má jasno - logo je kvalitní a použitelné jak pro českou diplomacii, tak pro stát. "Bylo to regulérní výběrové řízení, ve kterém byly špičky designu a grafiky," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Podle informací z webu ministerstva zahraničí o logu rozhodovaly takové kapacity jako je architektka Eva Jiřičná, jejíž stavby mají světové renomé, nebo reklamní režisér Ivan Zachariáš, který pracuje pro přední světové inzerenty. Ministerstvo původně dostalo od vlády mandát logo vybrat.

Podobu loga, které je dílem designérů Tomáše Machka a Luďka Kubíka a akademického malíře Karla Halouna ze studia Side2 v sobotu zveřejnila MF DNES.

"Vítězný návrh umožňuje nekonečné množství variant obsahu, který potřebujeme zahraničí sdělit," řekla o logu členka poroty Eva Jiřičná. Bubliny zvítězily v soutěži nad 415 návrhy od téměř 200 autorů.

iDNES, ČTK

obsah | Česká republika