Na 17. listopad vzpomněli politici i anarchisté

Listopadové události si v neděli připomněli jak politici, tak anarchisté, kteří v Praze vyrazili na pochod ve stopách studentů z listopadu 1989. Průvod, který za zvuku bubnů prošel centrem Prahy bez incidentů, byl zároveň prvním pražským protestem proti nadcházejícímu summitu NATO. V pátek se obdobná demonstrace konala ve Zlíně a v sobotu v Brně.

V čele asi 200hlavého průvodu nesli anarchisté transparenty vyjadřující nesouhlas s pražským summitem aliance i se současnou státní správou, např. Odstranění mocných, ať se označují rudou hvězdou, červenou růží nebo modrým ptákem. Doprovodila je zhruba desítka policistů.

Před zahájením pochodu u Purkyňova ústavu promluvili ke shromážděným zástupci a zástupkyně Československé anarchistické federace a Feministické skupiny 8. března. Zdůraznili, že o životech lidí podle řečníků nesmí rozhodovat elitní vládnoucí vrstvy, ani ty demokratické. Projev Feministické skupiny 8. března připomněl americký útok na Afghánistán, kde byly za humanitárními záměry skryty zájmy čistě ekonomické, a varoval, že stejný postup praktikuje USA v každé další válce.

Na Národní třídě vzpomínali politici

K pomníku na pražské Národní třídě přišli připomenout listopadové události především politici. Kytice sem při příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii dopoledne položili premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla, šéf české diplomacie a předseda lidovců Cyril Svoboda a po něm i delegace občanských demokratů, vedená předsedou Václavem Klausem.

"Jsem přesvědčen, že boj za svobodu a humanistickou společnost, která lidem přináší schopnost žít spolu, rozvíjet se a respektovat se navzájem, neskončil," řekl na Národní třídě premiér Špidla. I v současné době jsou podle něj tendence, jimž je třeba čelit.

Večer zapálil svíčku i prezident Havel

Princip korektnosti, slušnosti, lidské důstojnosti, snaha řešit různé problémy věcným rozhovorem - to jsou podle prezidenta Václava Havla hlavní ideály, za které bojovali lidé v dobách totality a které v sobě nese i nynější mladá generace. "Dorůstají nové generace, které již vyrostly ve svobodných poměrech. Nesou si v sobě určité občanské sebevědomí. Moc je možná nezajímá, co jsme prožili my, anebo sametové revoluce. Je však důležité, že některé hodnoty a ideály, o které tehdy šlo, si samozřejmě v sobě nesou," řekl Havel na Národní třídě. V nedaleké kavárně Café Louvre se pak setkal se zástupci studentů z let 1939, 1948, 1968 a 1989.

Večer přišli s kyticí k pomníku na Národní třídě i předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) a šéf Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL).

FLASHNEWS

obsah | Česká republika