V Liberci bude MS v klasickém lyžování

Liberec se stal pořadatelem mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009. Rozhodlo o tom hlasování předsednictva Mezinárodní lyžařské federace (FIS) na zasedání v Miami. Jediným soupeřem Severočechů letos bylo norské Oslo, které Liberec porazil poměrem hlasů 11:4.

Předseda Svazu lyžařů ČR Roman Kumpošt zažil po napětí z volby velkou radost. "Čtyřikrát za sebou stát před volbou, když nikdy nevíte, co se nakonec může stát, to je velký stres. Je to teď pro nás po té dřině obrovské zadostiučinění a ohromné uvolnění, že se nám to povedlo," řekl Kumpošt.

Od minulého pátku do vyhlášení výsledků absolvoval Kumpošt jedno jednání za druhým a podle svých slov spal dohromady snad jenom patnáct hodin. "Teď už to musím přežít," uvedl Kumpošt.

Přesný termín mistrovství světa není znám, ale klasické šampionáty se většinou konají mezi 10. až 25. únorem. Pro českou stranu úspěšnou volbou skončila první část práce a nová začne. "Tou bude realizace mistrovství a všeho, co s tím souvisí. Máme ale dobrý tým, takže se toho vůbec nebojím," uvedl Kumpošt.

Česká výprava po vyhlášení výsledků vybuchla nadšením a mávala vlajkou. "Chodí nám blahopřát celý sál. Docela se to protáhlo, měla jsem křeče v žaludku, ale teď je to nádherný pocit," řekla Kateřina Nyčová ze Svazu lyžařů ČR.

Motivace pro mladé lyžaře

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek, zároveň člen předsednictva FIS, byl z úspěšné kandidatury šťastný. "Čekám, že to bude mít obrovský dopad na lyžařský sport u nás, ale i na celý liberecký region, že tam bude větší zájem o investice a pomůže to celému severu," řekl Jirásek.

Do Miami přiletěla kandidaturu zviditelnit nejlepší česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. "Zisk mistrovství světa bude velkým přínosem pro republiku, pro české lyžování i město Liberec," řekla Neumannová před volbou na internetovém serveru lyžařského svazu. "Samozřejmě to bude obrovská sportovní motivace pro nastupující lyžařskou generaci. Pro mě by se tím otevřela zajímavá perspektiva po ukončení aktivní sportovní kariéry, kdy bych ráda pomáhala s přípravami šampionátu," řekla běžkyně.

Přímo v severoamerickém Miami Liberec podpořili zástupce ministerstva školství a tělovýchovy Karel Hrdý, primátor Liberce Jiří Kittner, náměstek pražského primátora Jan Bürgermeister a také místopředseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka.

Sjezdaři pojedou do Val d'Isere

Mistrovství ve sjezdovém lyžování se v roce 2009 uskuteční ve Val d'Isere. Francouzské zimní středisko v druhém kole volby získalo od členů předsednictva Mezinárodní lyžařské federace potřebných osm hlasů a porazilo rakouský Schladming i americký Vail.

Hned v prvním kole byl vyřazen německý kandidát Garmisch- Partenkirchen, pro který hlasovali jen dva členové předsednictva. V druhém kole pak Schladming získal čtyři hlasy a Vail o jeden méně.

Šampionáty ve snowboardingu a v akrobatickém lyžování se v roce 2009 uskuteční na asijském kontinentu. Snowboardisté přijedou do korejského Gangwonu, akrobaté se sejdou v japonském Inawaširu.

Čtvrtý pokus vyšel

Liberec získal mistrovství světa v klasickém lyžování až na čtvrtý pokus. V roce 2003 dostalo před Libercem přednost italské Val di Fiemme, šampionát v roce 2005 se v nadcházející sezoně uskuteční v Oberstdorfu a za dva roky v japonském Sapporu.

Skokanské soutěže MS v Liberci se budou konat na můstcích pod Ještědem. Běžecké tratě pořadatelé postaví kolem kopce Špičák na okraji Liberce do přehledného terénu u rychlostní komunikace na Prahu. Výstavba tratí o šířce devět metrů tam nemá narážet na odpor ekologů, kterým by v původní variantě v Jizerských horách vadily zásahy do lesů na chráněném území.

K tratím na Špičáku trvá cesta z můstků zhruba čtvrt hodiny, což by prospělo přesunu závodníků a diváků při sprintu v severské kombinaci.

LIDOVKY

obsah | Česká republika