Orlické lesy opět patří šlechtě

Téměř tři tisíce hektarů lesů a zemědělské půdy v Orlických horách vrátil stát počátkem března Cristině Colloredo-Mansfeldové, dědičce šlechtického rodu, který vlastnil panství v Opočně. Colloredo-Mansfeldová se domohla majetku díky novele restitučního zákona z roku 2000, která umožňuje, aby o nemovitosti žádaly i osoby, kterým majetek zabavili nacisté během druhé světové války. O další pozemky a nemovitosti dědička ještě v restituci žádá, v soudních sporech usiluje i o opočenský zámek a část sbírek.

"Dosud pozemkový úřad vydal 2800 hektarů lesů a půdy. Celkový počet hektarů, o něž žádáme, se však stále mění. Vzhledem k velkým rozepřím, které nyní máme s památkovým ústavem kvůli jiným kauzám o sbírky a zámek, to nechci blíž komentovat," uvedla Růžena Valášková z Opočna, která se stará o záležitosti Cristiny Colloredo-Mansfeldové a zastupuje ji při jednáních. Rodový majetek podle ní už však nikdy nemůže dosáhnout původního rozsahu kolem šesti tisíc hektarů. Vůbec první pozemky se Colloredo-Mansfeldové vrátily teprve vloni, ačkoli o majetek zažádala už před jedenácti lety.

Potomkové rodu Cristina a Jerome dosáhli zatím jediného úspěchu, když jim předloni soud přiřkl prvních osmašedesát obrazů z rodové sbírky. Státní ústav památkové péče v Pardubicích, který spravuje sbírky v miliardové hodnotě i renesanční zámek, však zatím nic nevydal. Čeká, až jej k tomu dědicové vyzvou. "Dědicové dosud nepožádali o vydání zřejmě proto, že čekají, jak dopadne spor o naprostou většinu mobiliáře," míní ředitel památkového ústavu Jiří Švec, podle něhož jde o zhruba deset tisíc předmětů. Colloredo-Mansfeldové přišli o opočenský majetek při nacistické konfiskaci v roce 1942.

Jejich potomci dnes dokazují, že se rodina hlásila k české národnosti, ale památkáři to zpochybňují. Podle poválečných zákonů se rodina měla domáhat zabaveného majetku do roku 1948, ale neudělala to. Potomci se nyní hájí tím, že to v poválečné atmosféře, kdy rodinu označovali za kolaboranty, nebylo možné.

(tů), MF DNES

obsah | Česká republika