Kyanid v Labi se blíží do Německa

Tuny mrtvých ryb, otrávená voda a otevřená nespokojenost v Německu s českých varovným systém, to vše je důsledek ekologické havárie, kterou Labe, největší česká řeka, zřejmě zatím nepamatuje. Po jejím proudu putuje od minulého týdne smrtící kyanid, který unikl v Kolíně z firmy Lučební závody Draslovka.

Vedení společnosti to v úterý potvrdilo s tím, že havárie se stala už v pondělí 9. ledna časně ráno. "Pravděpodobně vlivem nízkých teplot došlo k závadě na signalizačním plováku maximální hladiny v detoxikační jámě odpadních vod. Závada způsobila přeplnění jámy a následný přetok odpadních vod z obsahem kyanidů na zpevněnou plochu a dále podnikovou kanalizací do Labe," uvedl výrobní ředitel společnosti Jiří Holub.

Podle jeho hrubého odhadu šlo asi o dva kubické metry intoxikované vody. Desítky mrtvých ryb se objevily v Labi nejdříve v Kolíně, ve čtvrtek ráno i v Poděbradech a v Nymburku. "Maximální výše pokuty může být až 10 miliónů korun," řekl vedoucí oddělení ochrany vod královéhradecké pobočky ČIŽP Petr Makovský.

"Labe je znečištěno toxickým kyanidem, čelo znečištění části vody se v úterý odpoledne nacházelo těsně před soutokem Labe s Vltavou," informoval Právo ředitel Povodí Labe Jindřich Zídek. "Podle matematického modelu průchod znečištění části vody na Labi v Ústeckém kraji od obce Počeplice bude probíhat od úterních večerních hodin a bude ustávat v sobotu v Hřensku," upřesnil.

Odborníci předpokládají, že pod soutokem Labe s Vltavou už bude koncentrace kyanidu ve vodě tak nízká, že nebude mít žádné patrné účinky na ryby. Přispět by k tomu mělo naředění Labe vodou z Vltavy a z dalších přítoků. Odbourávání kyanidu však zpomaluje nízká teplota vody a to, že Labe je místy zamrzlé.

"Vltava má nyní vyšší průtok a teplejší vodu než Labe," uvedl Karel Dostál z Povodí Labe s tím, že o události byly informovány i příslušné úřady v Německu. Podle jeho slov je však téměř jisté, že se kyanid dostane přes hranice již v neškodné koncentraci. Laboratoře hradeckého Povodí Labe zjistily minulý týden u Nymburka přitom až třicetinásobné překročení limitů toxických kyanidů.

Nespokojenost v Německu

Z německé strany zazněla na adresu českých úřadů značná kritika za pozdní a nepřesné informace o havárii.Tamější úřady si přitom stěžují, že na úhyn ryb v ČR je upozornili až saští novináři a z Česka pak dostaly špatné informace. "České úřady nám sdělily, že k úniku došlo 12. ledna, média mají evidentně přesnější informace," řekla v úterý Právu Irina Düvelová z referátu životního prostředí státního kancléřství v Drážďanech.

Vodohospodáři v Sasku nyní odebírají vzorky vody z Labe každé čtyři hodiny. Podle ní ale nikdo nepočítá s tím, že by se koncentrace dramaticky zvýšila a došlo například k úhynu ryb.

Na pozdní informaci o ekologické havárii na Labi si v úterý postěžoval saský ministr životního prostředí a zemědělství Stanislaw Tillich. "Jako bezprostřední sousedé bychom očekávali včasnou a rychlou informaci," uvedl. Kvůli případu telefonoval českému ministrovi životního prostředí Liboru Ambrozkovi, jenž mu podle saských úřadů slíbil dodání informací. "V případě havárie je třeba, aby informační kanály fungovaly," řekl Tillich.

Vedení Draslovky má v úmyslu dohodnout se s rybáři na náhradě škody. "Chceme s nimi jednat o řešení problémů, které jsme jim způsobili. Uvažujeme o finanční náhradě, výsadbě nových ryb a podobně. V ČR bylo od roku 1978 asi osm významných kyanidových havárií, my existujeme sto let a jde o náš první případ. Příčinou byla shoda řady faktorů a my jsme okamžitě přijali opatření, aby se to nemohlo opakovat," sdělil ředitel společnosti Pavel Brůžek. Podle vyjádření Draslovky by se podobná havárie neměla opakovat. "Zpřísnili jsme kontroly vypouštěných odpadních vod a provedli další technická a bezpečnostní opatření," ujistil Brůžek.

Prozatím však pohled na řeku není místy příliš optimistický. V ledu u břehů jsou zamrzlé mrtvé ryby. Hygienici varují obyvatele, aby nesahali do vody v Labi. "Velké nebezpečí asi nehrozí, záleží na koncentraci. Vodním ptákům na Kolínsku nebo Nymbursku se nic nestalo, ale ryby uhynuly. Pokud by ptáci nebo jiná zvířata snědli otrávené ryby, tak to také neuškodí, protože jedovatý kyanid už se rozložil v rybách. Raději by se však lidé neměli vody dotýkat," řekla Právu Jana Motýlová, vedoucí oddělení obecné a komunální hygieny hygienické stanice v Kolíně. Například v Nymburku už městská policie vyvěsila k řece varovné cedule.

PRÁVO

obsah | Česká republika