Českým eurokomisařem Kužvart

Česká republika na základě středečního rozhodnutí vlády nominuje do Evropské komise podle očekávání exministra životního prostředí Miloše Kužvarta. Lidovcům a unionistům zůstaly oči pro pláč, poslanec ČSSD se jim totiž jako kandidát ČR nelíbil. Riskovat vládní krizi však nechtěli a raději se hlasování zdrželi.

"Pro bylo jedenáct ministrů. Lidovci a unionisté se zdrželi hlasování. Ministr zahraničí Cyril Svoboda se jednání vlády neúčastnil," sdělil Novinkám Jindřich Marek z tiskového oddělení vlády. Evropské komisaře schvaluje její šéf Romano Prodi.

Nyní bude otázka, jakou agendu se podaří pro Miloše Kužvarta v Evropské komisi zajistit. Podle dřívějšího vyjádření premiéra Vladimíra Špidly o tom budou probíhat jednání nejen v rámci koalice, ale i s opozicí a na půdě Evropské unie. "Zájem České republiky je životní prostředí nebo regionální rozvoj," uvedl již dříve předseda vlády. Regionální rozvoj však podle informací ČTK dostal neoficiálně přislíbeno již maďarský eurokomisař Péter Balázs a ani ostatní se netají tím, že mají o tento post zájem. Deset nových komisařů bude prvních šest měsíců působit po boku stávajících členů Evropské komise, takže nebudou řídit vlastní resorty.

NOVINKY

obsah | Česká republika