Umělci vyjdou do ulic

Pod heslem "Jedno procento pro kulturu" přijdou dnes ve 13:00 na Malostranské náměstí v Praze demonstrovat umělci, divadelníci a zástupci profesních sdružení.

Pořadatelé akci organizují záměrně v době, kdy poslanci ve druhém čtení projednávají státní rozpočet. Ministerstvo kultury by podle návrhu mělo z rozpočtu v příštím roce dostat méně než půl procenta.

Organizátoři manifestace chtěli původně projít kolem sněmovny až k Senátu. V okruhu sta metrů od budov zákonodárných sborů jsou však shromáždění zakázána. Proto někteří z účastníků demonstrace půjdou jednotlivě sledovat jednání přímo do sněmovny.

Evropský standard podílu kultury na státním rozpočtu je jedno procento. V České republice však klesá již od roku 1998 a letos poprvé klesl pod 0,5 procenta. Pořadatelé se domnívají, že české kultuře by pomohlo i 300 milionů korun, čímž by se "procento na kulturu" vrátilo na 0,5 procenta státního rozpočtu.

Návrh na navýšení rozpočtu ministerstva kultury právě o tuto částku již předali všem poslancům. Otočit sestupný trend, který vykazuje podíl ministerstva kultury ve státním rozpočtu, chtěl nový ministr kultury. Přes jeho proklamace se mu to nepodařilo.

ČTK

obsah | Česká republika