Slovenskému ministrovi v Praze údajně unesli syna

Slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan tvrdí, že mu loni v Praze unesli syna. "Mého syna v Praze přepadli s namířenou pistoli v zádech. Musel zajet někam do polí a zde mu ukradli peníze, všechno co měl u sebe a ukradli mu také automobil. Když nám to líčil, byli jsme šťastní, že se mu nic nestalo," říká ministr v rozhovoru pro úterní deník Národná obroda.

Kukan dává tuto událost do souvislosti se svou kandidaturou na post slovenského prezidenta. "Zhruba ve stejném čase nám vykradli v Bratislavě byt, ukradli auto našeho zetě a do pražského bytu mojí manželky se chtěla dostat dvě pochybná individua. Shodou okolností byli v bytě naši příbuzní ze Slovenska a ti jim v tom zabránili. Byl to tlak na rodinu s cílem zastrašit a znechutit mně," konstatuje šéf slovenské diplomacie.

Kukan dodal, že v prezidentské kampani o pražském bytě jeho manželky mluvil jeho soupeř Vladimír Mečiar. "Řekl, že v Praze pronajímám příbuzným byt. Možná to nemá žádnou souvislost, já opravdu nikoho neobviňuji," konstatoval.

Z ministrova bratislavského bytu zmizela složka, která se týkala jeho působení v zahraniční misi. "Byla to zvláštní krádež. Vzali nám i věci, ale především se zajímali o dokumenty," dodal.

Skupina sabotérů?

Podle Kukana působí na Slovensku skupina lidí, která chce škodit státu i Slovenské demokratické a křesťanské unii (SDKU) premiéra Mikuláše Dzurindy.

"Prokurátor tuto skupinku nenašel a prohlásil, že žádná neexistuje. Podle mně ve skutečnosti tato skupinka existuje a vesele působí dál. Získal jsem informace, že na podzim připravuje další diskreditace," dodal. Kukan kandidoval za SDKU v letošních prezidentských volbách. Podle průzkumů veřejného mínění byl považován za horkého favorita. V prvním kole však zvítězil Vladimír Mečiara a druhý skončil překvapivě Ivan Gašparovič s náskokem 3000 hlasů před Kukanem.

Šéf diplomacie tak do rozhodujícího druhého kola nepostoupil. V něm zvítězil Gašparovič a stal se novým slovenským prezidentem.

IVAN VILČEK, PRÁVO

obsah | Česká republika