Kühnl chce poslat do Kábulu tuny munice

Ministerstvo obrany se chystá prosadit riskantní operaci, která však vyvolává v některých politicích obavy: na žádost afghánské vlády chce do země dodat několik tun munice, která má být určena pro tamní národní armádu.

Podle informací Práva jde o 50 miliónů nábojů do pušek, 15 miliónů nábojů do kulometů, půl miliónu ručních granátů a sto tisíc dělostřeleckých nábojů.

Záležitost je tak delikátní, že návrh ministra Karla Kühnla (US-DEU) vláda zatím odložila, neboť žádá na šéfovi obrany záruky, že munice se nedostane do rukou banditů a teroristů.

Situace v zemi je natolik nepřehledná, že se mnozí politici obávají, aby nakonec český dar neskončil v rukou protivládních sil. Vláda prezidenta Karzáího totiž kontroluje jen část území státu.

Záruky zatím chybí

Jak řekl Právu ministr vnitra František Bublan, který je jako někdejší šéf civilní rozvědky o situací v Afghánistánu dobře informován, pro schválení daru je nutné tzv. potvrzení o koncovém uživateli. To zatím ministerstvo obrany vládě nepředložilo. "Situace v zemi je opravdu nebezpečná, a proto je třeba mít jistotu, že munice skončí ve správných rukou," poznamenal Bublan.

Kühnl však v operaci žádný problém nevidí. "Nemám strach, že by munice, a zdůrazňuji, že jde o munici, nikoli o zbraně, mohla skončit jinde," řekl Právu s tím, že dar je zajišťován ve spolupráci s Američany.

"Pro nás je to jedna z možností, jak přispět ke stabilizaci situace. Kromě toho je to také ekonomicky výhodné, protože skladování této nepotřebné munice nás stojí asi 40 miliónů korun ročně, její ekologická likvidace by stála 350 miliónů," uvedl Kühnl.

Spoléhá na USA

Ministr obrany nadto v předkládací zprávě pro vládu píše, že darování nepotřebné munice afghánské vládě přispěje "k pozitivnímu hodnocení ČR z hlediska jejího začlenění v NATO ze strany jejích členských zemí a především USA". Proto je to podle Kühnla ve veřejném zájmu republiky.

Takovou horlivost ale nesdílí třeba bývalý ministr zahraničí a někdejší šéf Valného shromáždění OSN Jan Kavan (ČSSD). "Nejsem nadšen z takového vývozu, i když celý problém není černobílý," řekl Právu.

Kavan na jednu stranu chápe, že je třeba podporovat afghánskou vládu, avšak vždy je podle něj třeba také analyzovat teritorium, kam vojenský materiál putuje. Afghánistán přitom podle něj zdaleka není z tohoto pohledu bezpečné teritorium. Připouští proto, že nebezpečí, kdy by se munice mohla dostat do neoprávněných rukou, existuje.

Podobné obavy vyjádřil také šéf sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím (ODS). "Je to určitě riskantní," řekl Právu a dodal: "Na druhou stranu, pokud to žádá tamní vláda, tak když jsme tam měli vojáky, proč bychom nevyhověli žádosti o dodání munice?"

Ministr obrany proto bude muset svůj návrh před svými vládními kolegy obhajovat znovu příští týden. Na bezplatné dodání munice totiž musí kývnout celá vláda. Kühnl věří, že když se na operaci budou podílet Američané prostřednictvím své firmy General Dynamics, neměla by nakonec česká munice být použita proti legitimní afghánské vládě.

NAĎA ADAMIČKOVÁ, MARIE KÖNIGOVÁ, PRÁVO

obsah | Česká republika