Boxer Kraj je definitivně profesionálem

Stříbrný medailista z olympijských her v Sydney, boxer Rudolf Kraj, definitivně přestoupil do profesionálního ringu. Úspěšný amatérský rohovník se po měsících nejistoty dohodl na spolupráci s přední německou stájí Sportlight boxing (SB) a stal se tak po Lukáši Konečném druhým českým boxerem, kterého bude zastupovat úspěšný promotér.

"Sledujeme, co se děje v amatérském boxu a Rudolf nás upoutal na olympiádě i na mistrovství světa 2003 v Bangkoku, kde jsem jej viděl osobně. Tam jsme přišli s nápadem, že jej získáme do své stáje," řekl jednatel SB Dietmar Poszwa na středeční tiskové konferenci v pražském hotelu Hilton.

Zástupce hamburské stáje, která úzce spolupracuje s jednou z nejlepších světových boxerských společností Universum, věří, že Kraj bude v budoucnu jedním z historicky nejlepších českých boxerů. "Má rychlé a rozmanité údery nejen směrem dopředu, ale i při ústupu. Navíc má na rozdíl od řady jiných boxerů jednu důležitou vlastnost - touhu po vítězství. Má tedy všechny předpoklady, aby splnil náš i svůj cíl a do tří let se stal profesionálním mistrem světa," vyřknul Poszwa smělý cíl.

I proto sedmadvacetiletý Kraj podepsal dnes se stájí tříletou smlouvu se stejně dlouhou opcí. Právě za tři roky by totiž měly přijít jeho velké zápasy. "Můj styl se spíše než do amatérů hodí mezi profesionály. Proto pevně věřím, že mi bude vyhovovat a uplatním své schopnosti," přál si Kraj, který bude boxovat v polotěžké váhové kategorii do 90,71 kg.

V amatérech startoval v jednaosmdesátce

V amatérech přitom startoval v jednaosmdesátce. "S tím mít problém nebudu. Dříve jsem musel stejně shazovat kila, navíc nyní mám přes devadesát," řekl Kraj ČTK. Připraven je podle svých slov na život v Německu, což je podmínka stáje SB, i na postupné kroky v kariéře. "Musím si opět vybudovat jméno, stejně jako v amatérech. Jsem si ale vědom, že na začátku mě čekají zápasy na čtyři kola a postupně se to bude zvyšovat. Titulové zápasy jsou na deset dvanáct kol. Chce to čas, abych se k tomu dostal," uvedl český boxer.

Rodák z Mělníka již zná termín své premiéry v profesionálním ringu. V sobotu 26. března se představí na galavečeru stáje Universum v Riese. Jméno soupeře však zatím nezná. "Zveřejníme jej, až bude podepsaná smlouva. Bude to ale takový soupeř, který bude důstojný pro Rudovu premiéru a proti kterému bude moci uspět," řekl Poszwa. Jisté je pouze to, že zápas bude vypsaný na čtyři tříminutová kola.

Kraj se momentálně připravuje v Čechách pod vedením Michala Soukupa. Příští týden odjede do Hamburku, kde na něj bude dohlížet německý trenér. "Jsem připraven na to, že budu muset v Německu trávit hodně času. Zatím jsme ale domluveni, že po každém zápase dostanu tak týden dva dovolenou a odjedu domů," řekl Kraj. V prvním roce by měl absolvovat šest až osm zápasů. "Postupem času by se ale měl počet zápasů snižovat a prodlužovat jejich délka a příprava na něj," vysvětlil Poszwa záměr stáje.

PRÁVO

obsah | Česká republika