95letý krajan daroval ČR velice cennou sbírku

Unikátní sbírku uměleckých předmětů v hodnotě neuvěřitelných několika miliónů dolarů přivezl do Prahy prezident Václav Havel, který se včera vrátil z návštěvy Spojených států. Sbírku Česku věnoval 95letý František Khynl, krajan žijící v USA. Informoval o tom Havlův mluvčí Ladislav Špaček.

Khynl pracoval jako zlatník u špičkových klenotnických firem jako například Tiffany, Cartier či David Webb. Šperkařské tvorbě se pro vlastní radost pilně věnoval i po odchodu do důchodu. Protože nemá žádné právoplatné dědice, rozhodl se, že věnuje první část sbírky, tedy asi 15 uměleckých předmětů, České republice. Podle Špačka se v budoucnu počítá s tím, že exponáty budou vystaveny na zámku Sychrov.

František Khynl se narodil 25. června 1907 v Trutnově. Tam také v roce 1925 absolvoval Odbornou šperkařskou školu. Poté pracoval u několika předních klenotnických firem v Praze. Přvážně se věnoval vytváření šperků osázených drahými kameny. V roce 1949 se odstěhoval do Austrálie. Tam se rovněž věnoval své profesi a dokonce obdržel cenu australských klenotníků za zlatý cizelovaný bumerang s náměty ze života původních obyvatel Austrálie. Tento bumerang je rovněž součástí sbírky, kterou do Prahy přivezl prezident Havel.

Po deseti letech se Khynl odstěhoval do Spojených států, kde žil v Hollywoodu a nyní v New Yorku. Je občanem Spojených států a před dvěma lety získal také české občanství a letos i pas České republiky.

(mp)

obsah | Česká republika