Čeští krajané vstup do EU zřejmě neovlivní

Krajané žijící v zahraničí pravděpodobně nebudou moci hlasovat o vstupu do Evropské unie. Zúčastnit se referenda však navíc nebudou moci ani lidé, kteří budou momentálně v cizině, například na služební cestě nebo na dovolené.

Vláda dnes schválila návrh zákona o provedení plebiscitu s touto změnou. Referendum by se mělo konat v neděli a v pondělí 15. a 16. června. Konečné slovo však bude mít nový prezident, kterého právě nyní zákonodárci volí. Vyhlásit by ho měl do 30 dnů od podpisu smlouvy o přistoupení Česka k unii, aby se konalo nejpozději do tří měsíců od podpisu.

Předloha, kterou musí ještě schválit parlament, počítá podle dostupných informací s možností podávat na průběh všelidového hlasování stížnosti k Ústavnímu soudu. Pokud soud uzná, že nahlášená událost mohla ovlivnit výsledky hlasování, mělo by být referendum neplatné.

Lidé budou odpovídat na otázku: "Souhlasíte s tím, aby se ČR stala podle Smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii členským státem Evropské unie?". Pro kladný výsledek bude přitom třeba souhlas nadpoloviční většiny hlasujících.

Kvůli referendu vláda rozjíždí informační kampaň za 200 milionů korun. Podle posledního průzkumu agentury STEM by nyní členství země v EU podpořily dvě třetiny lidí.

(mp)

obsah | Česká republika