Památná trať mizí ve sběrnách

Nefunkční, rozpadající se, a dokonce rozkradená. Tak vypadá dva a půl kilometru dlouhá tramvajová trať ze Stránské skály do brněnské čtvrti Líšeň. Koleje, které by mohly usnadnit dopravu tisícům Brňanů a současně se stát turistickou atrakcí, mizí pozvolna ve sběru.

Nic na tom nemění, že trať je dokonce technickou památkou, protože po ní v historii jezdily souběžně jak tramvaje, tak vlaky s parními lokomotivami. Město Brno opravu ze svého zaplatit nehodlá, Technické muzeum, kterému koleje patří, zase potřebné prostředky nemá.

Odhad ceny obnovy trati, která je nefunkční 42 let, přesáhl sto milionů korun. To brněnští zastupitelé před lety odmítli zaplatit. "Ten problém ale nesmí padnout pod stůl. Podél trati roste nová zástavba, bylo by potřeba ji znovu zprovoznit," připomíná líšeňská místostarostka Jiřina Belcredi.

Stavební firmy slíbily pomoc, ale zatím bez výsledku

"V nejbližších dnech by mělo dojít na další jednání, zájem město pořád má," tvrdí vedoucí investičního odboru magistrátu Pavel Vybíral. Hlavní roli ale budou opět hrát peníze. Už v minulosti stavební firmy prohlašovaly, že opravu podpoří, konkrétní suma se však nesešla.

Ředitel Technického muzea v Brně Vlastimil Vykydal stále více připouští, že se trať vůbec nemusí podařit zprovoznit. "Chtěli jsme, aby sloužila jak veřejné dopravě, tak provozu historických tramvají z depozitářů," vysvětlil.

Komplex, kde muzejníci mají staré tramvaje z celé Moravy uložené, je právě u líšeňské konečné. "Bez opravy trati vyvstane rychle otázka, co s depozitářem udělat. Musíme vážně uvažovat o tom, že ho přesuneme jinam," poznamenává ředitel. Vozy jsou totiž funkční a čas od času je potřeba je projet. Trať na Stránskou skálu by pro takový provoz byla výhodná. "S výjimkou dvou míst nekříží silnici, takže by exponátům nehrozila nehoda jako třeba ve městě," podotkl správce depozitáře Miloš Tlaskal. Dnes už nemohou muzejníci starou trať využít ani k dočasné dopravě exponátů na koleje brněnského dopravního podniku - část kolejí je ukradená a drážní úřad navíc na trati zakázal provoz. Když chtěli dostat legendární parní tramvaj Caroline do opravy, musel přijet z Německa speciální tahač.

Trať, jejíž vybavení je zčásti rozkradené a zarostlé keři, má výhodu v tom, že stojí na ucelených pozemcích a na Stránské skále přímo navazuje na funkční tramvajovou trať. Ke zprovoznění je potřeba upravit podloží, vyměnit koleje a postavit elektrické vedení. "Nejde ji opravit jen jako památku. Musí na ní být provoz, aby ji nerozkrádali jako nyní," míní Vykydal.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika