Vláda má nového ministra spravedlnosti

Byl horkým kandidátem na funkci ministra spravedlnosti už před rokem, ale dočkal se až teď, co po devíti měsících v čele justice rezignoval Karel Čermák.

Pětatřicetiletého poslance Zdeňka Koudelku z ČSSD představil včera svému poslaneckému klubu premiér Vladimír Špidla jako kandidáta na uvolněné místo ministra spravedlnosti.

Koudelka uvedl, že s premiérem Špidlou jednal už o víkendu. Ještě v pondělí však tvrdil: "V sociální demokracii existuje nejméně pět jmen lidí, kteří by tuto funkci mohli zastávat."

O svou druhou šanci však Koudelka, předseda brněnské ČSSD a ústavní expert této strany, už patrně nepřijde. Jeho jmenování je spíše jen formální záležitostí.

Koudelkův koeficient

Koudelka rozhodně nepatří do skupiny "neviditelných" poslanců, o nichž veřejnost pořádně nic neví. Nejvíce se zviditelnil v době opoziční smlouvy, kdy se podílel na přípravě změny volebního zákona.

Tehdy Koudelka spolu se svými kolegy vymyslel, jak výrazně posílit roli velkých stran. Byl dokonce autorem takzvaného "Koudelkova koeficientu" pro přepočítávání volebních hlasů, který by mohl ze sněmovny zcela vytlačit malé strany. Nový volební zákon nakonec zrušil na podnět prezidenta Václava Havla a skupiny senátorů až Ústavní soud.

"Plnil jsem stranické zadání," hájil později svůj koeficient Koudelka, absolvent Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. "Novela měla umožnit, aby bez větších problémů vznikaly většinové vlády složené ze dvou stran - teď tu máme stojednačlennou koalici, a ta nijak zvlášť pevná není," dodal.

Malá strana a zatykač

Kdyby se před dvěma roky volilo podle Koudelkova koeficientu, ve sněmovně by nezasedl ani jediný poslanec US-DEU. A nový ministr by nyní neměl starost s evropským zatykačem.

Jedním z prvních Koudelkových úkolů bude prosadit v parlamentu právě evropský zatýkací rozkaz, kterým chce Evropská unie bojovat proti terorismu. Zatykač umožňuje snadněji vydávat podezřelé osoby z jednoho státu do druhého.

Jenže opozice zamítla novelizovat Listinu základních práv a svobod a právě někteří poslanci vládní US-DEU se kvůli tomu zdráhají zvednout ruku pro novelu trestního řádu a zákona, který se zavedením zatykače počítá. "Schválení evropského zatykače je otázka našich koaličních partnerů, konkrétně Unie svobody. Strana, která hlásí, že je proevropská, to musí vyjádřit i v praxi," řekl Koudelka. O zatykači budou jednat poslanci na své nynější schůzi.

Hájím zájmy ČSSD

Když Koudelka mluví o své budoucí práci na Ministerstvu spravedlnosti, několikrát zmíní, že chce v první řadě prosazovat volební program ČSSD. Třeba v chystaném zákonu o konkursu a vyrovnání.

"Z programu sociální demokracie jasně plyne, že tento zákon by měl bránit korupci. To znamená, že jeden soudce nemůže rozhodovat o tom, že se konkurs vyhlásí, a současně určit i konkursního správce," říká Koudelka, považovaný za ambiciózního člena ČSSD.

Už v minulosti o tom několikrát přesvědčil. Třeba když byl u návrhu, jímž se zřídil institut soukromých exekutorů. Anebo když navrhoval zrušit Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu.

iHNED

obsah | Česká republika