V Česku prý otrocky pracují ženy z KLDR

V českých továrnách pracují severokorejské pracovnice v téměř otrockých podmínkách. Americký list San Francisco Chronicle popisuje v dnešním vydání praxi v dílnách Kreata v Železné a v Žebráku na Berounsku. Deník poukazuje na to, že ženy žijí naprosto izolovaně od okolního světa pod dohledem severokorejských strážců.

Většinu svého platu odevzdávají na účet kontrolovaný severokorejským velvyslanectvím a ven chodí jen ve skupinách. Navzdory tvrdým podmínkám, v nichž žijí, prý jde o privilegované ženy, které dostaly možnost vycestovat z KLDR ven, protože prokázaly dostatečnou loajálnost tamnímu režimu.

Ten se proto tolik neobává jejich útěku, nicméně drží pro tento případ jako rukojmí jejich příbuzné ve vlasti. Ženy nemají navíc jak utéct, protože neznají češtinu a pracují v opuštěných obcích, odkud se prchá nesnadno.

List dodal, že vedle České republiky vysílá KLDR své pracovníky ještě do Ruska, Libye, Saúdské Arábie a Angoly. Pro Českou republiku jako čerstvého člena Evropské unie je však tato záležitost "krokem dozadu" před rok 1989, kdy Praha i Pchjongjang byly partnery v rámci komunistického bloku.

Ani nyní však české úřady neshledávají na situaci nic protizákonného a majitel jedné z šicích dílen listu řekl, že ho zajímá jen práce žen a ne to, co dělají ve volném čase.

O severokorejských šičkách psal český tisk již v roce 2004. Majitelé jednoho z podniků podle týdeníku Respekt objevili severokorejskou pracovní sílu v roce 2001. Ženy do Česka vyjely na pracovní vízum a jejich zaměstnání povolil i berounský úřad práce. Každá dělnice si měsíčně vydělá zhruba 6000 korun.

Respekt také v roce 2004 napsal, že česká policie zastavila vyšetřování případu 70 severokorejských šiček, které ve firmě Kreata v Žebráku a Železné na Berounsku údajně pracovaly pod dohledem a odevzdávaly svou mzdu velvyslanectví KLDR v Praze. Žádné z těchto podezření se kriminalistům prý prokázat nepodařilo.

LIDOVKY

obsah | Česká republika