Papírová padesátikoruna končí, může za to euro

Konec české koruny se blíží a lidé už to začínají pociťovat ve svých peněženkách. Začaly v nich přibývat těžké kovové padesátikoruny. I když se to na první pohled nezdá, právě to je první příznak, že placení eury je velice blízko.

Euro by mělo nahradit korunu už za tři a půl roku. Česká národní banka zjistila, že na tak krátkou dobu se jí nevyplatí tisknout nové padesátikorunové bankovky. Jenže ty staré se rychle opotřebovávají a už se s nimi nedá platit.

Rozhodnutí banky bylo jednoduché: "Do oběhu už teď dáváme jen padesátikorunové mince," řekl František Vokatý z národní banky. Velkých mincí má banka plné sejfy. Mnohé tam leží i deset let. Lidé si je příliš neoblíbili a platili s nimi jen neradi. Teď se znovu objeví v pokladnách obchodů a restaurací.

Bankéři počítají s tím, že mince mají až pětkrát větší životnost než bankovky, takže vydrží až do zavedení eura. Papírová padesátikoruna jen zřídka vydrží déle než tři roky.

Lidé z návratu původních těžších mincí dvakrát nadšeni nejsou "Tři papírové padesátky moje peněženka ani nepozná, zato se třemi kovovými mám kapsu až ke kolenům," stěžuje si Vladimír Bouz z Prahy.

Kovové padesátikoruny přibývají velice rychle. Ještě na začátku ledna jich bylo v oběhu jen pět milionů. Teď už jich je o sedm milionů více. Mince většina lidí vnímá jako drobné, které vydávají s menší rozvahou než papírové bankovky. S řazením padesátikoruny ke drobným bankéř Vokatý nesouhlasí. A to přes fakt, že skutečná hodnota této bankovky či mince stále klesá. Například na konci 80. let stačilo padesát korun na šest litrů benzinu, teď za stejnou sumu koupíte jen litr a půl.

Kovová padesátikoruna je i psychologickým tréninkem na euro. I jedno a dvě eura jsou jen mince, přičemž ta dvoueurová má zhruba stejnou hodnotu jako dnešní padesátikoruna.

JIŘÍ ŠTEFEK

obsah | Česká republika