Nejlepší česká basketbalistka končí

Basketbalistka Eva Němcová ukončila ve třiatřiceti letech hráčskou kariéru. Nejlepší basketbalistka Evropy z roku 1996, která loni v září trojkovým pokusem rozhodla o vítězství české reprezentace ve finále mistrovství Evropy nad Ruskem, své rozhodnutí zdůvodnila ztrátou motivace, přetrvávajícími zdravotními problémy a psychickou únavou.

Každý sportovec pozná, kdy nadešel věk na ukončení kariéry," řekla Němcová. "Nemá význam toto rozhodnutí, i když nebylo snadné, lámat přes koleno. Trápí mě natažené vazy v kyčli, zranění udělalo poslední tečku při mém rozhodování. Ukončila jsem smlouvu v Parmě, kde jsem ještě hrála Evropský pohár, nyní jsem už osm dnů doma," pokračovala Němcová.

Už před více než třemi lety ze zdravotních důvodů po vleklých problémech s kolenem oznámila konec kariéry poprvé. Po odpočinku a odeznění bolestí ale neodolala a vrátila se zpět pod bezedné koše.

V minulé sezoně se po šesti letech a urovnání vztahů s koučem Janem Bobrovským a manažerem Jiřím Hamzou objevila zpět i v české reprezentaci. Ve finále proti Rusku na mistrovství Evropy v turecké Ankaře přispěla svým tříbodovým košem těsně před koncem utkání k historickým zlatým medailím českých hráček. Tato střela vynesla reprezentační oporu mezi hlavní hvězdy šampionátu.

Basketbalistka přiznala, že v návratu do národního týmu také hledala náplast a zapomenutí po rozchodu se svým dlouholetým francouzským přítelem Rogerem. Nyní si Němcová našla nového partnera, který hraje basketbal v druholigovém Kolíně. "Žít bez lásky nelze," poznamenala excelentní střelkyně ze středních a delších vzdáleností.

Svůj poslední zápas Němcová odehrála letos 12. ledna v osmifinále Evropského poháru FIBA v dresu Parmy proti izraelskému Hašaronu. Italský tým v prvním duelu prohrál 61:86 a Němcová strávila na palubovce třicet minut a vstřelila čtyři body. K odvetě do Izraele už česká hráčka ani neletěla.

Štastná léta ve Francii

Nejlepší roky kariéry strávila mistryně Evropy z loňského roku ve francouzském týmu Bourges, s nímž v letech 1997 a 1998 zvítězila v Evropské lize. V roce 1996 byla navíc vyhlášena nejlepší basketbalistkou Evropy. Svými výkony se rovněž prosadila v zámořské WNBA, kde hrála za Cleveland.

"Mám za sebou šestnáct let života ve vrcholovém basketbalu. Ráda bych u sportu a basketbalu zůstala a uplatnila své zkušenosti. Zatím ale nevím, zda v roli manažerky, nebo jiné funkci," dodala Němcová.

Trenéra české reprezentace Bobrovského rozhodnutí Němcové zamrzelo, ale její argumenty uznává. "Myslel jsem si, že nám po výborných výkonech na mistrovství Evropy v Turecku ještě pomůže i na nadcházejícím světovém šampionátu," uvedl Bobrovský. "Na druhé straně chápu, že má věk na to, aby si založila rodinu. Nicméně jí budu i nadále fandit a v dalším osobním životě jí přeji hodně úspěchů," uvedl Bobrovský.

ČTK

obsah | Česká republika