Lídři koalice se shodli na vládních prioritách

Lídři koaličních stran v úterý jednali o personálním obsazení nové vlády, kterou povede úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross. Výsledkem jednání byla však pouze shoda na vládních prioritách. V otázce personální by měli mít lídři jisto až na konci týdne.

Nová koaliční smlouva, která by měla vládnutí ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU upravovat, počítá s podporou rodin s dětmi, vzdělanosti a urychlením ekonomického růstu.

Prioritami nové vlády bude rovněž boj pro korupci, šedé ekonomice a terorismu. Kabinet bude rovněž prosazovat ochranu zájmů České republiky v Evropské unii.

Sobotka a Dostál zřejmě zůstanou

Jisté místo v novém kabinetu mají podle dostupných zpráv Bohuslav Sobotka a Pavel Dostál. Oba ministry na Frekvenci 1 a v České televizi Gross chválil. Na adresu Sobotky nový premiér řekl: "S ním budu chtít dál spolupracovat." Podobně dopadl i ministr kultury Pavel Dostál. O něm se pochvalně vyjádřil v České televizi. Sobotka odvedl podle Grosse velký kus práce při reformě veřejných financí a vydobyl si renomé u odborné veřejnosti.

Sociální demokracie si bude chtít ponechat stejný počet ministerstev. Podle informací Českého rozhlasu by se však za určitých okolností mohla ve prospěch US-DEU vzdát ministerstva zdravotnictví. Odstupujícího ministra Jozefa Kubinyiho by podle spekulací mohla nahradit Helena Rögnerová. Přenechání resortu Unii však rezolutně popírá místopředseda sociální demokracie Zdeněk Škromach.

Kalousek vicepremiérem?

Podle zákulisních informací by například KDU-ČSL mohla ztratit vlivné ministerstvo zahraničí, které vede bývalý předseda lidovců Cyril Svoboda. Naopak jeho stranický rival a šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek, kterého Gross chce dostat do vlády, by prý mohl získat vicepremiérskou funkci s odpovědností za reformu veřejných financí.

Ministerstvo informatiky zřejmě zůstane

Ministr informatiky Vladimír Mlynář prohlásil, že klidní mohou být zaměstnanci jeho resortu. Zachování úřadu mu podle jeho vyjádření pro BBC přislíbil Stanislav Gross. Otázkou však zůstává, jestli v nové vládě bude i Mlynář. Ten se v případě odchodu z ministerstva chce věnovat práci v soukromém sektoru. "Nebudu převlékat politický dres, abych byl nadále ministrem, či si zachoval jinou významnou funkci," řekl.

Gross se vzdá poslaneckého mandátu

Designovaný premiér Stanislav Gross na Frekvenci 1 ujistil, že se vzdá poslaneckého mandátu, aby se mohl na novou práci plně soustředit. Gross kandidoval do Sněmovny na středočeské kandidátce a v případě jeho odchodu by ho nahradila Dagmar Mocová, ředitelka Okresní agrární komory v Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku.

PRÁVO

obsah | Česká republika