Prezident vyznamenal 21 osobností

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek ve Vladislavském sále Pražského hradu ocenil 21 osobností české vědy, umění, sportu a armády. Vyvrcholily tak oslavy státního svátku, kdy si Česká republika připomíná vznik Československa 28. října 1918. Prezident udělil o jedno vyznamenání více než loni.

Řád Bílého lva, nejvyšší státní vyznamenání, u příležitosti státního svátku propůjčil generálům Františkovi Fajtlovi a in memoriam Rudolfu Krzákovi.

Řád T. G. Masaryka prezident udělil generálporučíkovi Tomáši Sedláčkovi, který bojoval na mnoha frontách druhé světové války a po jejím skončení byl zatčen a odsouzen na doživotí. Z vězení byl propuštěn v roce 1960 a až do pádu komunistického režimu byl pronásledován.

Řádem T. G. Masaryka byli dále dekorováni plukovníci Arnošt Kubík, který byl po válce odsouzen na 20 let a dlouhých 11 let strávil ve věznicích a uranových dolech, a Otakar Vinklář, který byl zatčen v roce 1953 a odsouzen na 11 let. Řád dostal také páter Josef Zlámal, které byl zatčen v roce 1949 a dlouhá léta vězněn. Od roku 1989 je převorem řádu Maltézských rytířů.

Tři ceny pro filmaře

Medailemi za zásluhy bylo při slavnostním ceremoniálu ve Vladislavském sále, který v přímém přenosu vysílala Česká televize a Český rozhlas, oceněno 15 lidí za přínos v oblastech vědy, umění a sportu. O některých oceněných, např. o atletovi Romanu Šebrlem, herečce Janě Brejchové a krasubruslařce Aleně Vrzáňové, se předem spekulovalo. Dále byli oceněni filmoví režiséři Otakar Vávra a in memoriam Karel Kachyňa, lékařka a specialistka na popáleninovou medicínu Radana Königová či šéfdirigent České filharmonie Zdeněk Mácal.

Medaile za zásluhy

Václav Boštík - výtvarník
Karel Kachyňa in memoriam - režisér
Josef Kocourek in memoriam - poslanecký stenograf
Otakar Vávra - režisér
Jana Brejchová - herečka
Josef Henke - rozhlasový režisér, dramatik a scénárista
Václav Hořejší - odborník v oblasti molekulární biologie
Josef Jíra - výtvarník
Radana Königová - lékařka, specialistka na popáleninovou medicínu
Vilém Kraus - vinař, šlechtitel
Zdeněk Mácal - šéfdirigent České filharmonie
Milan Sobotka - filozof
Roman Šebrle - desetibojař
Vladislav Tondl - filozof
Alena Vrzaňová - krasobruslařka

Letos žádná medaile za hrdinství

Letos nebyla udělena žádná medaile za hrdinství, přitom loni Václav Klaus tímto vyznamenáním ocenil dva lidi. Senát prezidentovi na toto ocenění navrhl skupinu vedenou v 50. letech bratry Mašíny. Bývalý prezident Václav Havel při posledním oceňování v úřadu za rok 2002 ocenil ze hrdinství 15 lidí z celkem 77 vyznamenaných osobností.

Počet vyznamenání, která Havel propůjčoval, v roce 2002 Václav Klaus kritizoval. "Zoufal jsem si pokaždé, když jsem tam seděl v první řadě a viděl jsem předávání 30-40 (vyznamenání) ročně osobám, z nichž o 90 procentech průměrný občan ČR nikdy neslyšel," řekl tehdy současný prezident.

Havel v roce 2002 vyznamenal 77 osobností. O rok dříve bylo oceněno 44 lidí. Nejméně vyznamení udělil v roce 1999, kdy jich bylo 26. Nejvíce osobností, a to 89, si přišlo na Hrad pro ocenění v roce 1998.

NOVINKY

obsah | Česká republika