Klaus ocenil dvacet osobností

Prezident Václav Klaus ve Vladislavském sále Pražského hradu u příležitost svátku 28. října ocenil nejvyššími státními vyznamenáními dvacítku osobností. Do poslední chvíle se přitom spekulovalo, že bude vyznamenaných 25. V projevu vyzval k jednotě a varoval před rychlou integrací Evropské unie.

Klaus kromě řady špiček akademické a kulturní obce či představitelů odboje ocenil i několik sobě blízkých umělců. Jak již Právo informovalo, je mezi vyznamenanými herec Jiří Kodet, který je členem ODS a býval hvězdou Klausových předvolebních mítinků. Těch se pravidelně účastnili i další dnes ocenění - výtvarník Adolf Born či jazzová zpěvačka Vlasta Průchová.

''Výběr byl strašlivě těžký''

Klaus si dnes v průběhu oslav postěžoval: "Vybrat z těch desítek, stovek návrhů, které prezident dostává od vlády, parlamentu, různých institucí, a ze spousty dopisů od občanů je strašlivě těžké. Já jsem zvolil střídmější výběr, to znamená výběr z trochu menšího počtu vyznamenaných," poznamenal Klaus. Prezident je přitom přesvědčen o tom, že se určitě objeví jméno, na které zapomněl. "Až půjdu dnes večer z Vladislavského sálu a bleskne mi hlavou jméno, na které jsme my všichni zapomněli, tak já myslím, že to tak určitě je. Proto se ale udílejí vyznamenání i příští rok," řekl novinářům.

Klausův předchůdce Václav Havel loni předal řády a medaile 77 lidem, mezi nimiž byli i někteří jeho přátelé jako herec Pavel Landovský. Havel se účastnil i dnešní ceremonie.

Letos byl Řád Bílého lva propůjčen in memoriam generálu Aloisi Šiškovi, letci, který se po roce 1939 zapojil do protiněmeckého odboje. Řád T. G. Masaryka získal in memoriam např. bývalý prezident NKÚ Lubomír Voleník. Medaili za zásluhy obdržel mj. lékař a vědec Pavel Klener, olympionička Dana Zátopková či vědec Vratislav Schreiber. Ten v minulosti působil v Klausem zřízeném Centru pro ekonomiku a politiku. Za zásluhy v hospodářské oblasti byl medailí vyznamenán ekonom František Vencovský.

Dnes máme netušené možnosti, soudí prezident

"Oslavovat a připomínat si tento den považuji za důležité. Vracíme se tím ke kořenům našeho moderního státu, vracíme se k principům, na nichž vznikl, snažíme se pro sebe, pro naši současnost i budoucnost, získat z minulosti co největší poučení a inspiraci," uvedl Klaus ve svém projevu.

V něm mj. vyzdvihl období po listopadu 1989 a liberalizaci ekonomiky. "Zásadní změny zaznamenal i sám způsob života, do kterého se promítly dříve neexistující a leckdy ani netušené možnosti. Máme výborné vztahy se svými sousedy," uvedl Klaus.

Současně varoval před integračním tempem v Evropě. "Náš vstup do Unie se stává více vnitropolitickou než zahraničněpolitickou záležitostí. Týká se zcela bezprostředně naší každodennosti, týká se každého z nás, na každém místě České republiky," řekl prezident s tím, že "vstupem do Evropské unie nesmí zaniknout dílo, které bylo vykonáno před osmdesáti pěti lety, dílo, které bylo vyvrcholením staletého úsilí českého národa o samostatný stát". V závěru projevu Klaus připustil, že stojí politicky jinde než "levicová vláda", nicméně respektuje výsledek voleb stejně jako vládní politici prezidentskou volbu. "Naše občasné rozdílné pohledy na řešení některých konkrétních problémů nesmějí převážit cíl společný," dodal Klaus. Ve stejném duchu nedávno promluvil k poslancům.

Klaus považuje 28. říjen za nejvýznamnější státní svátek

Během dne se Klaus novinářům svěřil, že je pro něj 28. říjen nejvýznamnějším státním svátkem. "Je to den vzpomínání, den inspirace, den poučení se z minulosti," uvedl, když přišel na Hradčanské náměstí položit věnec k památníku prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.

Klaus se dnes setkal také se zahraničními diplomaty a povýšil armádní generály.

Řád bílého lva III. třídy

genmjr. Alois ŠIŠKA (in memoriam )

Řád T. G. Masaryka III. třídy

Luisa ABRAHAMS
PhDr. Emil LUDVÍK
JUDr. Antonín SUM, CSc.
Mons. ThDr. Jaroslav ŠKARVADA
JUDr. Lubomír VOLENÍK in memoriam

Medaile za hrdinství

podpraporčík Roman MACHARÁČEK
Jaroslav NOVÁK

Medaile za zásluhy 1. stupně

Adolf BORN
Jiří KODET

Medaile za zásluhy 2. stupně

Vlasta HAMMEROVÁ, roz. PRŮCHOVÁ
Prof. MUDr. Pavel KLENER, DrSc.
Prof. Josef LIESLER
Prof. Ing. arch. Ivan RULLER
Prof. Zuzana KALABISOVÁ - RŮŽIČKOVÁ
Prof. MUDr. Vratislav SCHREIBER
Prof. Václav SNÍTIL
RNDr. Ivan ŠETLÍK, CSc.
Prof. JUDr. František VENCOVSKÝ
Dana ZÁTOPKOVÁ

LUKÁŠ BEK, PRÁVO

obsah | Česká republika