Klaus: nemá smysl v ratifikaci pokračovat

Prezident Václav Klaus si myslí, že po krachu referenda o euroústavě ve Francii nemá již smysl v ratifikaci pokračovat. Stejný názor má i ODS, podle níž je euroústava mrtvá. Výsledek hlasování dává podle občanských demokratů šanci na lepší uspořádání Evropské unie.

"Potvrdilo se, co dlouhou dobu tvrdím: že je nekonečný rozdíl mezi evropskou politikou a názory normálních Evropanů. A to francouzské referendum naprosto jasně ukázalo," uvádí Václav Klaus v dnešních Lidových novinách. Podle prezidenta je pokračování v dalším schvalování dokumentu zbytečné. "Ten závěr je hotový a já doufám, že mu všichni rozumějí," prohlásil Klaus. Podle něj rozhodnutí francouzských voličů zásadně Evropu zásadně změní.

Za bezpředmětné považuje pokračování v ratifikaci ústavy také nejsilnější opoziční strana ODS. Francouzské "ne" podle ní ukázalo, že smlouva byla vytvořena ve spěchu a bez reflexe současného evropského vývoje. "Byla vytvořena pouze politickými elitami a pro politické elity," soudí ODS. Zamítnutí není žádnou katastrofou, ale naopak novou šancí na lepší uspořádání Evropské unie, než je "dosavadní centralistická, unifikační a federalistická šablona, která je dnes již překonána".

Pokud by se vláda pokoušela v ratifikaci pokračovat, může tomu ODS podle europoslance Jana Zahradila zabránit. "Je tady ve hře zákon o referendu a pro ten je zapotřebí ústavní většina. Není důvod, aby takový zákon v tuto chvíli existoval. Stejně tak v případě, že by se vláda rozhodla přijít do sněmovny s parlamentní ratifikací. Budeme ji taky blokovat, respektive budeme proti. Postrádá to totiž jakoukoli logiku", řekl v rozhovoru Lidovým novinám.

Premiér Jiří Paroubek považuje přijetí euroústavy nadále za prioritu české vlády. V neděli řekl, že ho případné odmítnutí ústavy nepřekvapí. "Představa některých evropských demokratů, že ústava ve všech zemích projde najednou, jednoznačně a pozitivně, asi byla naivní. Bude to vyžadovat delšího času," řekl premiér. Vládní kampaň bude podle Petry Mašínové, která je za ní odpovědná, zatím pokračovat beze změn. "Pro nás se nic nemění. Není žádný plán B, ratifikace by měla probíhat dál," řekla Mašínová.

Do konce roku česká vláda vynaloží na tyto účely 80 milionů korun, pro rok 2006 se uvažuje o částce 200 milionů. Přesná výše částky bude záležet na tom, zda ústavní smlouvu bude Česká republika ratifikovat v referendu nebo v parlamentu. Někdy během prázdnin by se měl asi milion výtisků evropské ústavy přibalit jako příloha k deníkům a zpravodajským časopisům. Kolik přesně tato akce bude stát, Mašínová zatím neřekla.

PRÁVO

obsah | Česká republika