Peníze z českých kin pomáhají Rwandě

Kmenová válka mezi Huty a Tutsii vyhladila v 90. letech ve Rwandě milióny lidí. Teď tam každé čtvrté dítě mladší pěti let umírá na podvýživu nebo léčitelné nemoci. Český výbor Dětského fondu OSN (UNICEF) proto v ČR převzal záštitu nad distribucí filmu Hotel Rwanda. Deset korun z každé vstupenky jde na vybudování zdrojů pitné vody v osadě Bukamba.

UNICEF vybrané peníze použije na vybudování zdrojů pitné vody a vodovodu v Bukambě. Osada leží přímo pod pod horou, kde žijí poslední horské gorily na světě.

"Je to velký kontrast: obrovské lidské utrpení na pozadí nádherné přírodní krajiny. Všechny zdejší děti mají infekce očí a nafouknutá bříška," sdělila Novinkám ředitelka UNICEF Pavla Gomba. "Viděla jsem už spoustu chudých oblastí. Bukamba ale patří k těm nejubožejším. Pohled na děti, které se při našem odjezdu popraly o naše prázdné plastové láhve na vodu, byl opravdu smutný," pokračovala s tím, že pomoc je velmi snadná - stačí zajít na film Hotel Rwanda.

Jediná voda v Bukambě pochází z jezera kontaminovaného bilharzií. Zákeřný parazit proniká do těla hostitele kůží, usazuje se v krevním oběhu. Způsobuje obtížně léčitelnou nemoc provázenou krvácením, poškozením játer. Choroba může skončit slepotou, i smrtí pacienta.

Vodovod za české peníze

UNICEF vloni ve Rwandě z darů vybraných v ČR investoval 1 457 421 Kč. Ve vesnici Myange ve srážkově chudém okrese Bugesera pomohl vybudovat nový vodovod škole, do níž dochází 1 200 dětí z pěti okolních vesnic. Do té doby se nemohly ani napít; všechny navíc chodily na dvě provizorní toalety.

Kromě nové hlavní nádrže vzniklo i několik menších, u každé z přízemních budov školy. Do těch se svádí dešťová voda ze střechy využívaná posléze na toaletách.

A svět se pouze díval

Kruté etnické války mezi Huty (pozn. v češtině také přepisovano jako Bhutové) a Tutsii (v češtině také Tuci) v roce 1994 jsou považovány za nejkrvavější konflikt od konce 2. světové války. Selhala Organizace spojených národů (OSN) i velmoci. Jen od dubna do června 1994 v zemi zahynul až milión Tutsiů. Hutové s cílem zničit nepřátelský kmen zabíjeli i kojence.

Dvacátý červen připomíná Světový den uprchlíků. Jejich počet se za rok 2004 zvýšil přibližně o milión, koncem roku dosáhl 17 miliónů. Konstatoval dnes nový šéf úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Antonio Guterres.

PRÁVO

obsah | Česká republika