Nejproslulejší český trestanec vydělává na reklamě

Pět set billboardů, na kterých na doživotí odsouzený nájemný vrah Jiří Kajínek propaguje Rádio Kiss, se objevilo po celém Česku. Fotografie s usmívajícím se Kajínkem a textem "Rádio na doživotí", se mají během března objevit také v tisku. Smlouvu uzavřelo rádio se samotným Kajínkem, který za komerční využití svého snímku získal řádově několik desítek tisíc korun.

"Chtěli jsme jeho případ znovu zmedializovat a také jsme samozřejmě chtěli zvolit trochu šokující kampaň, aby si lidé naše rádio zapamatovali," řekla Právu ředitelka propagace Rádia Kiss Jana Šafářová. Jak dodala, Kajínkovu fotografii poskytla na základě smlouvy Česká tisková kancelář.

Jako "dobrou reklamu" hodnotí billboardy jeden z Kajínkových advokátů Kolja Kubíček. "Je tu představován jako normální člověk a nikoliv jako v minulosti, jako vraždící zrůda," řekl Kubíček Právu.

Jiný názor na využití obrázku pravomocně odsouzeného vraha k propagaci ale nejspíš zaujme Rada pro reklamu. "Byl bych rád, aby se tím zabývala naše arbitrážní komise," řekl prezident rady Radek Pokorný. Podle jeho názoru se totiž může jednat o neetickou reklamu. "Použití člověka pravomocně odsouzeného za velmi závažný trestný čin k reklamě může vyvolat negativní vztah veřejnosti k reklamě jako takové. A v tomto případě tady to riziko prostě je," míní Pokorný.

Obdobný postoj zaujala i členka rady Zdena Hůlová. "Podle mého názoru to není v pořádku," uvedla.

''Originální, ale nevhodné''

Za "pravděpodobně originální, ale z morálního a etického hlediska naprosto nevhodný" pak označil reklamní počin Rádia Kiss vedoucí oddělení pro styk s veřejností Generálního ředitelství Vězeňské služby Miroslav Jílek. Podle jeho slov zákon o výkonu trestu nezakazuje odsouzené osobě mediálně vystupovat, pokud se přitom nedostane do rozporu se zákony. "A zda byl v tomto případě porušen zákon o reklamě, nechť posoudí odborníci", dodal Jílek. Třiačtyřicetiletý Kajínek si ve věznici ve Valdicích odpykává doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu podnikatele Štefana Jandy a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Vraždy si prý v květnu 1993 objednal podnikatel Antonín Vlasák, jehož Janda vydíral. Kajínek vinu popírá.

Začátkem letošního roku se jeden z Kajínkových advokátů, Jaroslav Janeček, obrátil na ministra spravedlnosti Karla Čermáka a požádal jej, aby ve prospěch jeho klienta podal k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona. Argumentoval přitom novými výpověďmi lidí, kteří v procesu svědčili, podle nichž za vraždami stojí policisté. Následovaly dvě reportáže pořadu televize Nova Na vlastní oči, ve kterých se před kamerou objevili noví svědci. Ti popsali okolnosti zločinu před téměř jedenácti lety jinak, než jak to v rozsudku nad Kajínkem učinily soudy. Koncem ledna pak Kajínkovi obhájci požádali Krajský soud v Plzni právě s poukazem na nové svědky o obnovu procesu.

IVANA CIHLÁŘOVÁ, PRÁVO

obsah | Česká republika