Ježkův Bugatti step se objeví na stříbrné minci

Sběratelé mincí mohou od středy svou sbírku rozšířit o další přírůstek. Je to stříbrná pamětní dvousetkoruna, která připomene 100. výročí narození Jaroslava Ježka. Jako obvykle bude k dostání ve dvojím provedení - běžném a špičkovém.

Špičková úprava má hladkou hranu, běžná vroubkovanou. Liší se i povrchovou úpravou. Třináctigramová dvousetkoruna má na lícní straně vyražen notový zápis Ježkovy písně "Bugatti step" a vedle nápisu Česká republika se tu objevuje i část vozu Bugatti. V horní polovině mince jsou navíc portréty Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Samotnému Ježkovi je vyhrazena rubová strana.

Minci navrhl Josef Oplištil. Seznam obchodníků, kde je možné "stříbrňák" s Ježkem zakoupit,. ČNB dá minci do oběhu 20. září.

KDO BYL JAROSLAV JEŽEK

Život je jen náhoda, Babička Mary nebo Kloubouk ve křoví jsou písně, které si občas prozpěvuje asi každý. Jejich autorem je klavírista, dirigent orchestru Osvobozeného divadla a dvorní skladatel Jiřího Voskovce a Jana Wericha Jaroslav Ježek. Hudebník, který se narodil ještě za rakouské monarchie v roce 1905, přinesl do česka svěží moderní jazzovou hudbu, která přetrvala desetiletí.

Jeho dílo je o to obdivuhodnější, že téměř neviděl (na jedno oko vůbec na druhé velmi slabě), po onemocnění spálou byl také nedoslýchavý. První hudební vzdělání získal ve slepeckém ústavu. Po studiu konzervatoře a ročním studiu v Paříží dochází k zásadnímu zlomu v jeho životě. Setkává se s Voskovcem a Werichem.

Po deseti letech jejich spolupráci přerušuje nástup fašismu. Trojice v roce 1938 odchází do Spojených států, kde Ježek v roce 1942 zemřel. Jeho ostatky byly po 2. světové válce převezeny na pražské Olšanské hřbitovy.

(maf), iDNES.cz

obsah | Česká republika