Janda vyhrál Turné, spolu s Ahonenem

Jakub Janda se stal po pětatřiceti letech prvním Čechem, který dokázal zvítězit na prestižním Turné čtyř můstků skokanů na lyžích v Rakousku a Německu.

Po třetím místě v Oberstdorfu, vítězství v Garmisch-Partenkirchenu a druhém místě v Innsbrucku byl druhý i v rakouském Bischofshofenu a v celkovém pořadí se dělí o první místo s vítězným Janne Ahonenem. Janda napodobil triumfem olympijského vítěze z Grenoblu Jiřího Rašku, jenž klání na rakousko-německých můstcích vyhrál v roce 1971.

Dva vítěze zná Turné premiérově za 54 ročníků. O další rekordní zápis se postaral Ahonen, jenž triumfoval po letech 1999, 2003 a 2005 celkově počtvrté, čímž vyrovnal maximum slavného německého skokana Jense Weissfloga.

Janda dnešní závod po prvním kole vedl po k.o. souboji o bod před Ahonenem. Oba nejlepší muži Turné předvedli nejdelší skoky o shodné délce 141 metrů, český reprezentant ale dostal tradičně lepší bodové hodnocení od rozhodčích.

V celkovém pořadí Turné tak Janda virtuálně zvýšil svůj náskok před Finem na tři body. Ve druhém kole předvedl Ahonen veleskok 141,5 metru, což byl nejlepší pokus dne. Janda, jenž skákal jako poslední, zaostal o 2,5 metru a po prohře o dva body tak došlo k nevídané kuriozitě.

Reglement Turné přitom počítal jen s jedním vítězem, jenž má za triumf dostat Nissan X-Trail. Třetí skončil i celkově Nor Roar Ljökelsöy. Na bod za 30. místo dosáhl Jan Matura, další český reprezentant Antonín Hájek neuspěl v prvním kole v souboji s domácím Thomasem Morgensternem a skončil třiačtyřicátý.

LIDOVKY

obsah | Česká republika