Jandák chce pro české památky norské peníze

Herec Vítězslav Jandák se nedávno posadil na křeslo ministra kultury. V těchto dnech ale spíš připomíná lovce peněz, který se chystá na opravu střech mnoha českých památek. Peníze na nutné opravy chce podle svých slov získat i v Norsku.

"Jejich stav je absolutně havarijní! Hrozí jim, že spadnou, zima by je mohla dorazit! Já to vím, protože jsem je viděl!" prohlašoval ve čtvrtek o českých památkách Jandák. Když novinářům vysvětloval, co všechno zatím v nové funkci stihl, působil jako herec. Mluvil a mluvil, gejzír jeho slov nebylo téměř možné zastavit. Když pak dal novinářům možnost pokládat otázky, sám si je vyvolával. Tiskovou mluvčí ani nepotřeboval.

"A teď už mě omluvte, mám jednání s firmou, která by mohla pomoci právě s financováním památek," oznámil znenadání, vzal pod paži papíry a už utíkal pryč.

Dobrá střecha je základ, tvrdí nový ministr

Jak to tedy s památkami vypadá konkrétněji? Některé z nich potřebují peníze okamžitě. Nebo nejpozději před zimou. "Alespoň musí mít novou střechu," tvrdil Jandák a hned povídal o tom, jak z vlastní zkušenosti ví, že dobrá střecha je základ.

Seznam ohrožených památek se sice teprve tvoří, ale poněkud netradiční ministr už některé jmenoval: Zámky v Lednici, Krásném Dvoře, Horšovském Týně, ve Stráži pod Ralskem, kláštery v Doksanech a v Kladrubech, seznam bude prý dlouhý....

Jandák ve čtvrtek vystupoval bojovně a optimisticky, k čemuž zřejmě přispělo i středeční zasedání vlády. Kabinet mu totiž do rozpočtu na rok 2006 "přihodil" 326 milionů korun navíc, takže celkově má dostat kolem šesti miliard. A navíc má jednat se strážcem státní pokladny Bohuslavem Sobotkou o dalších korunách právě na památky.

"Kromě toho musíme najít klíč k bruselským a norským velkým penězům," tvrdil Jandák. Proč norským? "Vydělávají na ropě a chtějí přispívat na památky," odpověděl.

S kritizovanou Řepovou počítá Jandák i nadále

Nový šéf kultury ovšem hasí i další "požáry". Například začal jednat s církvemi, v čemž jeho předchůdce Pavel Dostál zrovna dvakrát úspěšný nebyl. Jandák se už sešel s kardinálem Miloslavem Vlkem. Ve čtvrtek však volil pro hodnocení této schůzky jen obecná slova. "Musíme zahájit celospolečenský dialog s církvemi," pravil s tím, že církve jsou pro něj především kulturní instituce.

Už si přitom stačil popovídat i s Janou Řepovou, která vede na ministerstvu odbor církví - a jejich představitelé si na ni v minulosti mnohokrát stěžovali. Jandák s ní ovšem nadále počítá. "Je to velmi příjemná dáma. Říkal jsem jí, jestli ona má být onou čínskou zdí mezi státem a církvemi. A ona mi řekla, že jen plnila pokyny Pavla Dostála."

RADEK BARTONÍČEK

obsah | Česká republika